Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кулинари от Велинград

Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 29 Мар 2009, 19:12

След като изчетох статията за кулинарното състезание, реших, че е време да си спретнем и ние една кулинарна тема в този форум. Е, най-вероятно, няма да можем да се сравняваме с професионалистите, но вярвам, че можем да си бъдем полезни с някоя-друга интересна, вкусна и бърза ;) рецпета.
Обожавам домати със сирене и обичам да си правя следната
САЛАТА ОТ ДОМАТИ И СИРЕНЕ С ДЖОДЖЕН, която се получава много свежо заради две от съставките си - джоджен и лимон.
Останалите продукти са: домати, пресен кромид-лук, сирене, сол, зехтин.
Нарязвате доматите на ситни кубчета, върху тах натрошавате сиренето, добавяте ситно нарязания зелен кромид-лук и джоджена, посолявате, след това подправяте с лимоновия сок и най-накрая малко зехтин. Пропорции и количества - на вкус и на око ;)
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари

Мнениеот dora » 29 Мар 2009, 20:50

Калиспера , ти винаги пускаш интересни теми във форума. Усещам , че си интелигентен, любознателен и знаещ човек. Рецепти в книги и интернет - колкото искаш, за това нека призовем за рецепти , които няма къде да прочетеш , рецепти , които всеки си е измислил по някакъв начин и са бързи и сполучливи. Ето от мен един много прост, но много вкусен чалбур.Запържваш в олио малко червен пипер, сипваш вода и спрямо водата , разбъркваш едно , две или повече яйца и преди да е завряла водата , сипваш разбърканите яйца. Това е , ако искаш можеш при запържването да сложиш и малко брашно.Просто ти си нагаждаш спрямо вкуса.
Сутрин обичам да си правя запържени залъчета , заляти с разбити яйца и малко сирене. Като ги сложиш в чиния , пък ги заливаш с по- гъсто кисело мляко.
Калиспера , опитай тези простички рецепти и ми кажи дали ти харесват, по-нататък ще пусна други.
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари

Мнениеот kalispera » 29 Мар 2009, 21:03

Доре, благодаря ти за хубавите думи :)
Много странно ми звучи това "чалбур", за първи път го чувам, не можах да разбера това супа ли е или каша, колко гъсто трябва да се получи?
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари

Мнениеот dora » 29 Мар 2009, 21:20

Калиспера , докато не си го сготвиш, няма да проумееш, колко е вкусно. би могло да се каже - яйчена супа, като го направиш един-два пъти , сама ще си прецениш консистенцията
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари

Мнениеот dora » 29 Мар 2009, 21:31

Чалбур
(рецептата е от Роженския манастир “Рождество Богородично”)

ПРОДУКТИ: 6 яйца, 1 супена лъжица брашно, 3 супени лъжици олио, 1 чеана чаша натрошено сирене, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5-6 скилидки чесън

В тава наливаме 1 л подсолена вода. Загряваме я на котлона и чукваме яйцата. В тенджера запържваме в 2 супени лъжици олио предварително препеченото на сух тиган брашно, размито с 1 кафеена чашка хладка вода. Прибавяме 1/2 чаена лъжичка червен пипер, натрошеното сирене, сварените на очи яйца и част от водата в тавата. Държим тенджерата на огъня, като внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Когато сосът се сгъсти, прехвърляме сместа в намаслена тавичка. В тиганче запържваме в 1 супена лъжица олио останалия червен пипер и заливаме ястието. Печем в умерена фурна десетина минути.
Калиспера , ти ме провокира и аз се разрових в Интернет , макар че първоначално предложението ми беше за наши рецепти , но под това име открих много интересна рецепта , даже още утре смятам да я правя. А рецептата за моя чалбур я знам от баба, която е живяла много бедно и е поспестила доста продукти , но ни хранеше вкусно , вкусно всички внуци.
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари

Мнениеот kalispera » 31 Мар 2009, 11:40

Доре, пробвах чалбура, на да си призная много не ми хареса, защото не обичам особено яйца. :oops:
Днес се включвам с две здравословни салати.

Салата от моркови
продукти: моркови, орехи, стафиди, кисело мляко
Изпълнението е елементарно - настъргвате морковите, поръсвате със стафидите и орехите и отгоре заливате с киселото мляко :lol:

Салата от моркови 2
продукти: моркови, орехи, стафиди, мед, лимон, портокал
Настъргвате морковите, поръсвате със сока от лимона и портокала, орехите и стафидите и лъжичка мед. Най-отгоре поръсвате с настърганата кора на лимона и портокала. Получава се изключиетелно ароматна, свежа и здравославна салата!
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари

Мнениеот kalispera » 01 Апр 2009, 15:57

Явно сама ще си пиша в тази тема, която сама направих (поне за сега, докато някой освен Дора, не се осмели да се присъедини).
Днес ще ви черпя със пикантна салата с краставици "Азия"
продукти: краставица, лют червен пипер, соев сос, сусамово олио (ако нямате го заменете с каквото ви се намира)
Режете краставица на възможно най-тънички елипси или кръгчета (на елипси е по-красиво и екзотично), поръсвате с лютия червен пипер на вкус (слагайте по-мъничко и опитвайте, за да не стане прекалено люто), отгоре заливате обилно със соев сос и една капка олио :P
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари

Мнениеот dora » 01 Апр 2009, 22:18

Калиспера ,усещам , че си цяла енциклопедия...даваш рецепти на порции, може би така е по -интересно. Предлагаш изключително лесни за изпълнение , но много вкусни рецепти. Знай , че вече стават част от мойто меню. А ти яла ли си салата с кус кус ? Ето ти:Сваряваш си кус кус и го объркваш с нарязани червени печени чушки.Прибавяш малко варено пилешко месо , малко нарязан кашкавал, едно пакетче майонеза с една супена лъжица кисело мляко.Разбърква се хубаво и се оставя в хладилника. Сервира се охладена.
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари

Мнениеот kalispera » 15 Апр 2009, 00:44

Направих салатата с кус-куса, сложих и краставица, стана страхотна :D
Преди време в един ресторант ядох салата с кус-кус, но доста по-различна. Всъщност не знам, дали може да се нарече салата. Става въпрос за следното: в купичка се слага до половината сварен кус-кус, а отгоре се подреждат печени на скара различни зеленчуци - тиквички, чушка, морков, патладжан, овкусени с дресинг от лимонов сок, сол и копър (може да има и други съствани части дреснига, но не ги знам)
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари

Мнениеот Leyla » 25 Апр 2009, 13:27

Аз ще се включа с един вкусен Солен кекс с кремвирши.
Продуктите са: 3 яйца, 1 чаена чашакисело мляко (в нея 1чаена лъжичка сода, половин чаена лъжичка оцет), 6 сулени лъжици олио, 2 чаени чаши брашно, 200 грама сирене и два кремвирша.
Прави се кексово тесто, към което се прибавя натрошеното сирене и ситно нарязаните кремвирши.Пече се в умерена фурна.
Аватар
Leyla
 
Мнения: 31
Регистриран на: 17 Апр 2009, 13:35

Следваща

Назад към Хобита

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron