Малко отговарям със закъснение, че плодовете поприключиха, но ще напиша една рецепта за сладкиш с ябълки:
200г ябълки, 200г грис, 2 яйца, 50г захар, 1с.л. какао, олио, пудра захар за поръсване
Ябълките се обелват, изважда им се сърцевината и се настъргват на ситно ренде. Смесват се с гриса. Белтъците се разбиват със захарта. Добавят се жълтъците и какаото и получената смес се прибавя към ябълките с гриса. Всичко се разбърква леко и се слага в намазнена и поръсена с брашно форма за кейк. Отгоре може да се наредят тънки резени ябълка. Изпича се на слаба фурна. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.
А иначе по темата: Козунак с бадеми и стафиди
1кг брашно, 6 яйца, 300 мл прясно мляко, 250 г захар, 1 пак. масло(125г), кората от един лимон, 2ч.л. лим. сок,40 г мая, 2 пак. ванилия, 50г стафиди, 50 г обелени бадеми, 1 яйце за намазване, щипка сол
Маята се размива в малко прясно мляко, 1с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да шупне. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавя затопленото мляко. В брашното се прави кладенче, в което се изсипва яйчената смес, наст. лимонова кора, лим. сок, ванилията, солта и шупналата мая. Накрая се прибавя разтопеният маргарин и се омесва тесто. Оставя се на топло да втаса. Тестото се разделя на 3 части, като едната от тях се омесва със стафиди (предварително изкиснати и поръсени с брашно). Отделните части се изтеглят като въжета и се сплитат. Козунакът се поставя в предварително намазана с маргарин форма и се оставя да втаса втори път. Когато набъбне двойно се намазва с яйце, украсява се с бадемите и се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.
Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Успешна и лесна рецпата за козунак
12 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Успешна и лесна рецпата за козунак
vanja написа:Малко отговарям със закъснение, че плодовете поприключиха, но ще напиша една рецепта за сладкиш с ябълки:
200г ябълки, 200г грис, 2 яйца, 50г захар, 1с.л. какао, олио, пудра захар за поръсване
Ябълките се обелват, изважда им се сърцевината и се настъргват на ситно ренде. Смесват се с гриса. Белтъците се разбиват със захарта. Добавят се жълтъците и какаото и получената смес се прибавя към ябълките с гриса. Всичко се разбърква леко и се слага в намазнена и поръсена с брашно форма за кейк. Отгоре може да се наредят тънки резени ябълка. Изпича се на слаба фурна. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.
Този сладкиш е много сполучлив, а сега е сезона на ябълките, така че си е добра рецепта за есента.
In order to be irreplaceable one must always be different.
-
kalispera - Мнения: 1591
- Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45
12 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта