Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Природни средства против пърхут

Форум за жени!

Природни средства против пърхут

Мнениеот kalispera » 17 Мар 2009, 14:49

Здравейте,
изпробвах какви ли не шампоани против пърхут - Head and Shoulders, Nisoral, Wash and Go
За съжаление,нещата не се подобриха и пробвах да пия отвара от коприва. За съжаление, нямам възможонст по 3 пъти на ден да варя коприва и да пия. Има ли някакво изпитано, природно средство, което да помага, но да не е прекалено трудоемко? Може и да нещо като лосион примерно, да се мажа с него след като съм си измила косата?
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera

Re: Природни средства против пърхут

Мнениеот dora » 18 Мар 2009, 19:17

Калиспера , казваш , че нямаш време , но все пак трябва да се потрудиш за косата си .Имаше един много хубав лосион , точно с такава цел- " Себорал ", но нещо го бяха спрели , попитай в аптеката дали не са го пуснали отново , а може да е вече и леко видоизменен, но наистина е ефикасен и евтин. Иначе , опитай с тези рецепти.
1.Кората на един лимон ври 15 мин. в 1л вода.Веднъж седмично косата се изплаква с тази отвара.
2.Половин литър вода , половин литър оцет и 100 грама коприва врят 30 мин..Една седмица се маже кожата на главата и се масажира.
3.Нарязват се на кръгчета два корена хрян-купува се от пазара,заливат се с чист спирт.Стои 10 дни на тъмно и сухо място, след което се прецежда и 10 дни поред с памучен тампон се втрива в косата.
Това е от мен , Калисперче , но най-напред попитай в аптеката за лосиона , защото наистина е ефикасен. И специални поздрави за това , че пускаш толкова интересни теми и всички ние ги четем с интерес.
Аватар
dora

Мнениеот kalispera » 18 Мар 2009, 20:17

Доре, благодаря, че се отзова с толкова адекватен отговор на моя въпрос :)
Ще се опитам да направя най-лесната рецепта, която си дала, да се надяваме, че ще има ефект.
Между другото, казаха ми за друг шампоан с цинк, който бил много ефикасен, казва се Kelual на фирмата Ducray и се намира само по аптеките. Не съм го пробвала лично, но хората, които го ползват, са много доволни.
Аватар
kalispera

Мнениеот dora » 21 Мар 2009, 14:33

Калиспера ,писах ти за някои лосиончета за косата , но не знам как си с храненето , защото това оказва голямо въздействие. Трябва да знаеш , че при пърхот , чуплива коса и коса без блясък трябва да се засили приемането на
биотин -бирена мая , ядки , нелющен ориз
селен-трици, пшеничен зародиш, броколи , лук,домати , риба тон
хлор-трапезна сол, ръжено брашно , маслини,
Вит.С, А Вкомплекс,В6, F, фолиева киселина.
Опитай така да се храниш и съчетай с козметика за коса и ми пиши какъв е резултата.
Аватар
dora

Мнениеот kalispera » 21 Мар 2009, 15:40

Дора, много ти благодаря за така подробните и полезни съвети! :D
Страхотна си и много изчерпателна.
Разбира се, знам, че храненето е от голямо значение за състоянието на кожата, косата и ноктите и затова пия различни добавки. Виждам, че си споменала за биотин, селен и хлор, но като че ли си пропуснала да кажеш нещо за цинка? До колкото знам той е много важен за ноктите и косата. Поне така съм чувала.
Аватар
kalispera

Мнениеот dora » 21 Мар 2009, 16:06

Калиспера , не пиша нищо за другите витамини и минерали , защото става въпрос за пърхота , но когато зачепнем някоя друга тема , ако съм компетентна , ще взема отношение. Усещам , че си много интелигентен човек , защото те чета навсякъде в сайта.
Аватар
dora

Мнениеот kalispera » 21 Мар 2009, 16:16

Ето инфо за цинка и влиянието му върху пърхота:

Включете повече цинк в диетата си. Този химичен елемент дори се съдържа в някои шампоани против пърхот, защото регулира функцията на мастните жлези и укрепва имунната система. Съдържа се в по-големи количества в жълтъка, рибата, соята, слънчогледовото семе и зърнените храни.

При мазна себорея на кожата на главата се прилагат антисеборейни, меки кератолитични и дезинфектиращи шампоани, които съдържат обикновено катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол.

Симптоми за недостиг на цинк: Кожа: акне, циреи, зачервяване, язви по краката, паракератоза (мазолеста червена кожа), бавно зарастване на рани, псориазис, големи петна. Коса: чуплива, груба, пърхот, опадване, недостиг на пигмент. Нокти: бели петна и ивици. Очи: кератит (възпалена или увредена роговица), нощна слепота, отделяне на ретината. Загубен вкус и мирис или изменен, язви в устата. Сексуални проблеми: слабо развити мъжки полови органи, уголемена простата, забавено сексуално развитие, забавена менструация и нередовна, безплодие. Забавен растеж, недоразвитост. Миризма на тялото и дъха, повръщане (бременност). Слабо кръвообръщение, студени крайници, слабост, сърдечен инфаркт. Рак, диабет, епилепсия, язви на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на червата (болест на Крон), ставни болки (особено коляното и ханша), цироза на черния дроб/алкохолизъм, токсемия. Умствени проблеми, повишена емоционалност, хиперактивност, разстройства в обучението, аутизъм, шизофрения. Загуба на апетита, анорексия невроза, множествена алергия.
Аватар
kalispera

Мнениеот Leyla » 26 Апр 2009, 22:00

Една простичка рецепта за пърхот.
Купуваш си от аптеката етерично чаено масло и в един жълтък от яйце капваш 5-6 капки, разбъркваш и мажеш. може да постоиш няколко минути , измиваш като шампоан.
Аватар
Leyla

Мнениеот kalispera » 07 Май 2009, 18:49

Последната рецепта определено ми хареса - проста и лесна :)
Намерих още една лесничка:
100 мл вода
20 капки 85%-ов спирт
2 капки борово масло
Съставките се сместват и се втриват в скалпа и се оставя да стои половин час, след което косата се мие с катранен сапун.
Аватар
kalispera

Мнениеот dora » 07 Май 2009, 19:20

Калиспера, ти може би си пробвала няколко рецепти , но напиши ми коя ти е подействала най- добре.
Аватар
dora

Следваща

Назад към Eва