Страница 1 от 1

Маркови скали

МнениеПубликувано на: 20 Май 2012, 21:09
от megalamer
Малко снимки от ходенето ми днес до Маркови скали - отиване през Клептуза и връщане през циганската махала. Клептуза не съм снимал-достатъчно грозно място е, а циганите не посмях, за да не изям боя. Всъщност, като стана въпрос за тях - много приветливо се държаха, а едно момче заряза жена си и детето на улицата, за да ме заведе до моста в другия край на Анезица и опази от кучетата. Изобщо много ми станаха симпатични, въпреки потресаващата беднотия и мръсотия...
Нещо времето не позволяваше да стават качествени снимките, та не придиряйте много... Иначе Маркови скали е едно страхотно място, който не е ходил, все едно не е живял :-)
01.jpg.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
06.jpg
07.jpg.jpg
08.jpg.jpg
09.jpg.jpg

Zoom към Рила:
11.jpg

Поляната над скалите е много красива, с безброй уютни кътчета за почивка:
12.jpg.jpg
14.jpg.jpg
15.jpg.jpg
16.jpg.jpg
17.jpg.jpg
18.jpg.jpg
19.jpg.jpg
20.jpg.jpg

Докато от единия край на поляната/където са самите скали/ се Вижда Чепино, от другия се открива гледка към микроязовира и Костандово:
21.jpg.jpg


От пътя на връщане се вижда и останалата част от града:
22.jpg.jpg
23.jpg.jpg
24.jpg
25.jpg.jpg
26.jpg.jpg
27.jpg.jpg
28.jpg.jpg
29.jpg.jpg
30.jpg.jpg
32.jpg.jpg
33.jpg.jpg
34.jpg.jpg

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 14:22
от Nat
Благодаря за прекрасните снимки и разходка, Мегаламер. Не разбрах обаче кой път се хваща натам, през параклиса над Клептуза ли се минава, да не би да се следва едно отклонение вляво от пътя за Просце? Имаш ли ДжПиЕс координати на мястото?

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 15:20
от megalamer
Nat написа:Благодаря за прекрасните снимки и разходка, Мегаламер. Не разбрах обаче кой път се хваща натам, през параклиса над Клептуза ли се минава, да не би да се следва едно отклонение вляво от пътя за Просце? Имаш ли ДжПиЕс координати на мястото?

Нямам ДжПиЕс координати, точно от там, където пишеш ти минах, а по-късно чух че имало пряка пътека, тръгваща по дерето от Чепинските гробища... ако някога оздравея до толкова, че да мога да ходя пак по гората, /което е много съмнително/ непременно ще я пробвам тази пътека.

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 17:45
от Nat
Щом пиеш вода от Власа ще оздравееш! :) Да не си си счупил нещо?

Хм, изкушавам се да я издиря и аз тази пътечка, но първо ще мина по царската, за която казваш. Благодаря, че сподели. Пък ще пратя и аз някоя снимка, ако отида тази зима... представям си какво е сега бяло-заснежено...

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:13
от megalamer
Nat написа:... Да не си си счупил нещо?

Не съм, оказа се че гръбначния ми стълб е като грозд с дискови хернии... операции една след друга през няколко дни, камари пари, укрепен гръбнак с метални пластини и болка, болка, болка...

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:11
от Nat
Съчувствам искрено на положението ти! Чувал ли си за мумийо? Продава се и смесено с мед, този ми е най-поносимият вариант, че иначе е гадничко на вкус, но помага много на костите, а и съдържа витамините от групата В. Куркумата като растение също действа благоприятно, макар и не толкова силно като мумийото. Продава се на прах като подправка, иначе е корен подобен на джинджифила.

Аз имах преди години радикулит, което е подобно на дископатията, но е прищипване на нерв в междупрешленното пространство на врата. Много болезнено нещо, не можех да спя от болка, пък и да се движа нормално. Тогава дядо ми беше още жив (мир на праха му) и ми разказа как неговата баба (билкарка) е правела нещо като тинктура от диви кестени, счукани и накиснати в спирт. В последствие тази течност се маже на мястото на болката, прищипването. Друго, което научих беше, че пресният сок от зеле също помага при топенето на шиповете, които са се образували. Спрях да ям месо и започнах да се занимавам с йога. Сега 14 години по-късно ходих да си направя отново рентгенова снимка на същото място и лекарите като видяха снимката казаха, че не било възможно да съм имала шипове :) :) :)

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 23:13
от megalamer
Хех, моите дискови хернии са стари, калцирани, и няма друг лек за тях освен хирургическа интервенция... да се надяваме, че всичко ще мине след време.

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 10:23
от radolag
Трябва да направиш изложба, имаш такава хубава колекция от прекрасни снимки.

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 14:34
от Suunto
Току-що се върнах от Просце и сефтосах тази част на планината, която ми е доста непозната. Искам да питам как се стига до тези Маркови скали? Има ли много паднали дървета, тъй като до Просце беше меко казано страшно? Колко време е от града до там? Маркировка има ли? И пресичането на меридиана и паралела там някъде ли е? Поздрави! :)

Re: Маркови скали

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2016, 23:35
от Nat
И аз се питах същото... има ли как да се стигне до там по ясно открояваща се пътека, било то и без маркировка (пък по възможност и без да се налага вардене от кучета-пазачи)?