И тази събота времето беше прекалено хубаво, за да остана да дишам смога в града.. и тръгнах по обичайния маршрут Чолаков чучур, Ачовица, Станиловец, Вотърно, Ленцово, Барите, Терегово, Дълбочица Драгиново...
Пак ще сложа малко снимки от там, макар че отдавна съм изснимал всичко което си заслужава да бъде снимано по този маршрут, ...
По шосето към Ачовица:
Тук някой е правил демонстрации, въртейки гуми :
Ачовица в 8.30 сутринта:
Станиловец:
Там, където зиме слънце не огрява - Леден поток след Станиловец:
И тук е много студено:
Вотърно:
Коне пасат на заскрежена поляна:
Пътя достига до заслон, построен от ловци от Драгиново, и според това, което ми обясниха, зад заслона трябва да има пътека, по която не съм минавал още, водеща към Ленцово
Там някъде горе на високото е пътя от Велинград за Начовото:
Нинайси пътека... огледах много внимателно, но не намерих такава...моите приятели сигурно са се избъзикали,
още повече че няколко пъти звънях на телефона да ми кажат повече подробности, а не се обадиха...
Решавам да продължа напред по пътя, да видя къде ще ме отведе и минавам покрай чешма от време оно:
Вървейки напред, достигам до красива поляна
Тук има и вила:
Има даже и беседка, и барбекю:
Да, обаче от тук пътя се спуска надолу и явно отива към Драгиново... нямам избор, освен да се изкатеря право нагоре по почти вертикалния склон за да стигна на Ленцово... така и направих и след отделянето на около литър пот най-сетне съм там:
След дежурната снимка от Ленцово към Милеви Скали
потеглям към Терегово и скоро достигам Барите - много красива поляна:
За разлика от друг път не минавам транзит, а решавам да се огледам наоколо..виждам постройка в горната част на поляната и отивам да видя какво има там:
Откривам виличка и чешма пред нея:
Има и друга:
Терегово -заслон-първа помощ при дъжд и буря:
Зад него в оградено пространство има красива виличка, която забравих да снимам, защото се заприказвах с хората, отишли на пикник там, които настоятелно започнаха да ме канят да се присъединя към трапезата им.
По принцип като ходя по гората пия само вода - от многото ходене стомаха ми се свива на топка, и консумацията на храна или алкохол ми носят големи неприятности /киселини и болки/ впоследствие... Та затова побързах да се махна, за да не настояват отново и отново...
Лакътска Чука:
Пак вила със беседка:
Красота:
Миналата година бях сложил снимка на вилата Бай Брадър, ето го сега и самия него:
Тук вече поканите да седна на масата от настойчиви станаха направо заплашителни, така че нямаше къде да бягам и се присъединих към компанията, макар и за малко
Накрая се сбогувам с тях
и с кучето:
и слизам по-надолу, за да снимам още някоя виличка: , след което продължавам по пътя за Драгиново
Дълбочица - срещам 3-ма невръстни приятели, тръгнали сами на разходка из гората. Но не ги е страх, защото си имат куче-пазач с тях
Ледено студена вода:
И накрая - Драгиново:
Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...
Горски местности и хижи около Велинград
Re: Горски местности и хижи около Велинград
Още няколко снимки, които съм пропуснал:
Това от далеч доста ме стресна попадайки в полезрението ми, но като видях, че не мърда се престраших да го доближа и да видя какво е:
Друга вила в далечината:
14.15 е, но тук слънцето вече залязва:
Това от далеч доста ме стресна попадайки в полезрението ми, но като видях, че не мърда се престраших да го доближа и да видя какво е:
Друга вила в далечината:
14.15 е, но тук слънцето вече залязва:
-
megalamer - Мнения: 3761
Мегаламер, пак успя да създадеш настроение във форума с прекрасните си снимки и разказ.Много ми е интересно, когато пускаш снимки от твоите разходки и направо те поздравявам, че имаш воля и сили да ходиш.
-
Симела - Мнения: 529
Симела написа:Мегаламер, пак успя да създадеш настроение във форума с прекрасните си снимки и разказ.Много ми е интересно, когато пускаш снимки от твоите разходки и направо те поздравявам, че имаш воля и сили да ходиш.
Благодаря, само дето вече не остана какво да снимам и почвам да ставам досаден със снимки от все едни и същи места... май ще трябва да поспра за две-три години - до като ги забравите и пак да почна да ги снимам и слагам
-
Не спирай - пускай снимки от където и да е, знай, че за някои, които са много далеч, това е едно голямо преживяване, бих казал, пътуване, което ни връща хиляди километри към любими места!
- AVALANCHE
Снимки от днешното ми ходене до Ленцово и обратно, в търсене на нови пътеки и пътища.... скритата пътека я намерих, а се върнах по път, по който не бях минавал до сега - от Вотърно към Дълбочица.
Времето сутринта беше мрачно - съвсем неподходщо за снимане със сапунерка и в по-голямата част от ходенето ми беше все такова, така че снимките са в мрачни и унили цветове :
но добре поне че гадния мръсен въздух този път не се е вдигнал чак до върховете, а е ниско долу над града:
По северните склонове и усойките има сняг:
На Милеви Скали макар че е високо сняг няма:
Драгиновци се състезават с велинградчани кой да диша по-мръсен въздух:
Но ракитовската котловина / в дъното на снимката/ както винаги държи първото място - струва ми се , че даже може да се ходи отгоре по този смог-толкова плътен изглежда:
Станиловец:
Към Вотърно:
След Вотърно слънцето проби облаците и всичко грейна в топли цветове:
На връщане реших да се спусна по пътя, вървящ по дерето от Вотърно към Чепинска река - май самото дере се казва Дълбочица.. от години се канех да мина по този път, но май избрах най-неподходящото време - целия път е в дълбока усойка, където слънце зимно време изобщо не огрява. Въздуха беше леден, все едно съм на Северния полюс, по едно време усетих как и мисълта ми взе да замръзва...
Лятно време тук ще е чудесно място да се разхлади човек, мястото около пътя представлява нещо като Стария Чарк над Каменица, само дето е много по-студено. Има и много чешми:
Пътя и дерето милион пъти си разменяха местата дясно/ляво пресичайки се, и ми е чудно как успях успешно да прескоча всеки път водата, без да си разбия главата в някой заледен камък или да се пльсна в ледената вода:
Това ще се разтопи сигурно чак лятото:
пак чешма:
До като я снимах, ненадейно до нея изникна човек:
По надолу срещнах и друг, което малко ме обнадежди че Драгиново е вече близо и няма да замръзна по пътя като неуспял покорител на Еверест:
Тъкмо се успокоих, че повече подскоци по заледени камъни няма да има и ето пак:
Най-сетне! -малко по-надолу от тази виличка излизам на пътя Терегово - Драгиново в местността Дълбочица:
Кон преди Драгиново:
Скалите над Чепинска река:
Слава богу, топлината и цивилизацията са вече близо - гледам с умиление циганската махала в началото на Драгиново
Времето сутринта беше мрачно - съвсем неподходщо за снимане със сапунерка и в по-голямата част от ходенето ми беше все такова, така че снимките са в мрачни и унили цветове :
но добре поне че гадния мръсен въздух този път не се е вдигнал чак до върховете, а е ниско долу над града:
По северните склонове и усойките има сняг:
На Милеви Скали макар че е високо сняг няма:
Драгиновци се състезават с велинградчани кой да диша по-мръсен въздух:
Но ракитовската котловина / в дъното на снимката/ както винаги държи първото място - струва ми се , че даже може да се ходи отгоре по този смог-толкова плътен изглежда:
Станиловец:
Към Вотърно:
След Вотърно слънцето проби облаците и всичко грейна в топли цветове:
На връщане реших да се спусна по пътя, вървящ по дерето от Вотърно към Чепинска река - май самото дере се казва Дълбочица.. от години се канех да мина по този път, но май избрах най-неподходящото време - целия път е в дълбока усойка, където слънце зимно време изобщо не огрява. Въздуха беше леден, все едно съм на Северния полюс, по едно време усетих как и мисълта ми взе да замръзва...
Лятно време тук ще е чудесно място да се разхлади човек, мястото около пътя представлява нещо като Стария Чарк над Каменица, само дето е много по-студено. Има и много чешми:
Пътя и дерето милион пъти си разменяха местата дясно/ляво пресичайки се, и ми е чудно как успях успешно да прескоча всеки път водата, без да си разбия главата в някой заледен камък или да се пльсна в ледената вода:
Това ще се разтопи сигурно чак лятото:
пак чешма:
До като я снимах, ненадейно до нея изникна човек:
По надолу срещнах и друг, което малко ме обнадежди че Драгиново е вече близо и няма да замръзна по пътя като неуспял покорител на Еверест:
Тъкмо се успокоих, че повече подскоци по заледени камъни няма да има и ето пак:
Най-сетне! -малко по-надолу от тази виличка излизам на пътя Терегово - Драгиново в местността Дълбочица:
Кон преди Драгиново:
Скалите над Чепинска река:
Слава богу, топлината и цивилизацията са вече близо - гледам с умиление циганската махала в началото на Драгиново
-
megalamer написа:kalispera написа:Хижа Кладова не работи ли?
Хижа Кладова е в трагично състояние, както и цялата поляна. Бунгалата около хижата са с изтърбушена дограма,
някои прозорци на главната сграда - с изпочупени стъкла, а самата поляна - мръсна и разровена...
Говори се, че собственика на хотел РИМ /бившата Женска Баня/ е взел хижата под наем с намерението да я пусне в действие, ама според мен едва ли ще спечели от това... няма ги вече едновремешните туристи с раници, които бяха непретенциозни, правеха преходи пеш и им стигаше едно легло за да са доволни.. Сега се търсят и баня, и хладилник, и кабелна и какво ли не още.
predi godini sam bil na lager sq e okaqno ujast
- koki
Днес най-сетне огря малко слънце и реших да си направя една малка разходка до Копанка /по шосето за Начовото/ Ето малко снимки:
Малко над Каменица:
Горския пункт при Чолаков Чучур:
Ачовица:
Поглед към Драгиново:
Малко над Каменица:
Горския пункт при Чолаков Чучур:
Ачовица:
Поглед към Драгиново:
-
Страхотни снимки - очуди ме фактът, че пътят нагоре е изринат....
http://www.ironmaiden-bg.com
4.6.07 BG -2.8.08 GR -10.2.09 SR -14.8.10 HU -15.8.10 RO -16.6.14 BG -30.7.16 RO-24.4.2017 DE -20.7.2018 GR -22.7.2018 BG -10.8.2018 UK -11.8.2018 UK
We are the diamonds that choose to stay coal...
4.6.07 BG -2.8.08 GR -10.2.09 SR -14.8.10 HU -15.8.10 RO -16.6.14 BG -30.7.16 RO-24.4.2017 DE -20.7.2018 GR -22.7.2018 BG -10.8.2018 UK -11.8.2018 UK
We are the diamonds that choose to stay coal...
-
theclansman - Мнения: 2387
theclansman написа:Страхотни снимки - очуди ме фактът, че пътят нагоре е изринат....
До Начовото е почистен,от там нататъка не знам
-