Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Горски местности и хижи около Велинград

Re: Горски местности и хижи около Велинград

Мнениеот megalamer » 03 Дек 2011, 20:43

И тази събота времето беше прекалено хубаво, за да остана да дишам смога в града.. и тръгнах по обичайния маршрут Чолаков чучур, Ачовица, Станиловец, Вотърно, Ленцово, Барите, Терегово, Дълбочица Драгиново...
Пак ще сложа малко снимки от там, макар че отдавна съм изснимал всичко което си заслужава да бъде снимано по този маршрут, ...
По шосето към Ачовица:
01.jpg

Тук някой е правил демонстрации, въртейки гуми :
02.jpg

Ачовица в 8.30 сутринта:
03.jpg

Станиловец:
04.jpg

Там, където зиме слънце не огрява - Леден поток след Станиловец:
05.jpg
06.jpg

И тук е много студено:
07.jpg

Вотърно:
08.jpg
09.jpg

Коне пасат на заскрежена поляна:
10.jpg

Пътя достига до заслон, построен от ловци от Драгиново, и според това, което ми обясниха, зад заслона трябва да има пътека, по която не съм минавал още, водеща към Ленцово
11.jpg
12.jpg

Там някъде горе на високото е пътя от Велинград за Начовото:
13.jpg

Нинайси пътека... огледах много внимателно, но не намерих такава...моите приятели сигурно са се избъзикали,
още повече че няколко пъти звънях на телефона да ми кажат повече подробности, а не се обадиха...
Решавам да продължа напред по пътя, да видя къде ще ме отведе и минавам покрай чешма от време оно:
14.jpg

Вървейки напред, достигам до красива поляна
17.jpg

Тук има и вила:
15.jpg

Има даже и беседка, и барбекю:
16.jpg

Да, обаче от тук пътя се спуска надолу и явно отива към Драгиново... нямам избор, освен да се изкатеря право нагоре по почти вертикалния склон за да стигна на Ленцово... така и направих и след отделянето на около литър пот най-сетне съм там:
18.jpg

След дежурната снимка от Ленцово към Милеви Скали
19.jpg

потеглям към Терегово и скоро достигам Барите - много красива поляна:
20.jpg

За разлика от друг път не минавам транзит, а решавам да се огледам наоколо..виждам постройка в горната част на поляната и отивам да видя какво има там:
21.jpg

Откривам виличка и чешма пред нея:
22.jpg
23.jpg
24.jpg

Има и друга:
25.jpg

Терегово -заслон-първа помощ при дъжд и буря:
28.jpg

Зад него в оградено пространство има красива виличка, която забравих да снимам, защото се заприказвах с хората, отишли на пикник там, които настоятелно започнаха да ме канят да се присъединя към трапезата им.
По принцип като ходя по гората пия само вода - от многото ходене стомаха ми се свива на топка, и консумацията на храна или алкохол ми носят големи неприятности /киселини и болки/ впоследствие... Та затова побързах да се махна, за да не настояват отново и отново...
Лакътска Чука:
26.jpg
27.jpg

Пак вила със беседка:
29.jpg
30.jpg

Красота:
31.jpg

Миналата година бях сложил снимка на вилата Бай Брадър, ето го сега и самия него:
33.jpg
34.jpg

Тук вече поканите да седна на масата от настойчиви станаха направо заплашителни, така че нямаше къде да бягам и се присъединих към компанията, макар и за малко :-)

Накрая се сбогувам с тях
35.jpg

и с кучето:
32.jpg

и слизам по-надолу, за да снимам още някоя виличка:
36.jpg
37.jpg
38.jpg
, след което продължавам по пътя за Драгиново

Дълбочица - срещам 3-ма невръстни приятели, тръгнали сами на разходка из гората. Но не ги е страх, защото си имат куче-пазач с тях :-)
39.jpg
40.jpg
41.jpg

Ледено студена вода:
42.jpg

И накрая - Драгиново:
43.jpg
Аватар
megalamer

Мнениеот megalamer » 04 Дек 2011, 18:05

Още няколко снимки, които съм пропуснал:
01.jpg

Това от далеч доста ме стресна попадайки в полезрението ми, но като видях, че не мърда се престраших да го доближа и да видя какво е:
02.jpg

Друга вила в далечината:
03.jpg

14.15 е, но тук слънцето вече залязва:
04.jpg
Аватар
megalamer

Мнениеот Симела » 04 Дек 2011, 20:37

Мегаламер, пак успя да създадеш настроение във форума с прекрасните си снимки и разказ.Много ми е интересно, когато пускаш снимки от твоите разходки и направо те поздравявам, че имаш воля и сили да ходиш.
Аватар
Симела

Мнениеот megalamer » 04 Дек 2011, 22:51

Симела написа:Мегаламер, пак успя да създадеш настроение във форума с прекрасните си снимки и разказ.Много ми е интересно, когато пускаш снимки от твоите разходки и направо те поздравявам, че имаш воля и сили да ходиш.

Благодаря, само дето вече не остана какво да снимам и почвам да ставам досаден със снимки от все едни и същи места... май ще трябва да поспра за две-три години - до като ги забравите и пак да почна да ги снимам и слагам :-)
Аватар
megalamer

Мнениеот AVALANCHE » 05 Дек 2011, 06:02

Не спирай - пускай снимки от където и да е, знай, че за някои, които са много далеч, това е едно голямо преживяване, бих казал, пътуване, което ни връща хиляди километри към любими места!
AVALANCHE

Мнениеот megalamer » 10 Дек 2011, 19:08

Снимки от днешното ми ходене до Ленцово и обратно, в търсене на нови пътеки и пътища.... скритата пътека я намерих, а се върнах по път, по който не бях минавал до сега - от Вотърно към Дълбочица.
Времето сутринта беше мрачно - съвсем неподходщо за снимане със сапунерка и в по-голямата част от ходенето ми беше все такова, така че снимките са в мрачни и унили цветове :
01.jpg
02.jpg
04.jpg

но добре поне че гадния мръсен въздух този път не се е вдигнал чак до върховете, а е ниско долу над града:
05.jpg
07.jpg
08.jpg

По северните склонове и усойките има сняг:
09.jpg

На Милеви Скали макар че е високо сняг няма:
10.jpg

Драгиновци се състезават с велинградчани кой да диша по-мръсен въздух:
11.jpg

Но ракитовската котловина / в дъното на снимката/ както винаги държи първото място - струва ми се , че даже може да се ходи отгоре по този смог-толкова плътен изглежда:
12.jpg

Станиловец:
13.jpg

Към Вотърно:
14.jpg

След Вотърно слънцето проби облаците и всичко грейна в топли цветове:
15.jpg
16.jpg

На връщане реших да се спусна по пътя, вървящ по дерето от Вотърно към Чепинска река - май самото дере се казва Дълбочица.. от години се канех да мина по този път, но май избрах най-неподходящото време - целия път е в дълбока усойка, където слънце зимно време изобщо не огрява. Въздуха беше леден, все едно съм на Северния полюс, по едно време усетих как и мисълта ми взе да замръзва...
17.jpg
18.jpg

Лятно време тук ще е чудесно място да се разхлади човек, мястото около пътя представлява нещо като Стария Чарк над Каменица, само дето е много по-студено. Има и много чешми:
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg

Пътя и дерето милион пъти си разменяха местата дясно/ляво пресичайки се, и ми е чудно как успях успешно да прескоча всеки път водата, без да си разбия главата в някой заледен камък или да се пльсна в ледената вода:
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg

Това ще се разтопи сигурно чак лятото:
28.jpg

пак чешма:
29.jpg
30.jpg

До като я снимах, ненадейно до нея изникна човек:
31.jpg

По надолу срещнах и друг, което малко ме обнадежди че Драгиново е вече близо и няма да замръзна по пътя като неуспял покорител на Еверест:
32.jpg

Тъкмо се успокоих, че повече подскоци по заледени камъни няма да има и ето пак:
33.jpg

Най-сетне! -малко по-надолу от тази виличка излизам на пътя Терегово - Драгиново в местността Дълбочица:
34.jpg

Кон преди Драгиново:
35.jpg

Скалите над Чепинска река:
36.jpg

Слава богу, топлината и цивилизацията са вече близо - гледам с умиление циганската махала в началото на Драгиново ;-)
37.jpg
Аватар
megalamer

Мнениеот koki » 23 Яну 2012, 15:48

megalamer написа:
kalispera написа:Хижа Кладова не работи ли? :roll:

Хижа Кладова е в трагично състояние, както и цялата поляна. Бунгалата около хижата са с изтърбушена дограма,
някои прозорци на главната сграда - с изпочупени стъкла, а самата поляна - мръсна и разровена...
Говори се, че собственика на хотел РИМ /бившата Женска Баня/ е взел хижата под наем с намерението да я пусне в действие, ама според мен едва ли ще спечели от това... няма ги вече едновремешните туристи с раници, които бяха непретенциозни, правеха преходи пеш и им стигаше едно легло за да са доволни.. Сега се търсят и баня, и хладилник, и кабелна и какво ли не още.
kladova1.jpg
kladova2.jpg

predi godini sam bil na lager sq e okaqno ujast
koki

Мнениеот megalamer » 27 Яну 2012, 19:21

Днес най-сетне огря малко слънце и реших да си направя една малка разходка до Копанка /по шосето за Начовото/ :-) Ето малко снимки:
Малко над Каменица:
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg

Горския пункт при Чолаков Чучур:
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg

Ачовица:
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg

Поглед към Драгиново:
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
Аватар
megalamer

Мнениеот theclansman » 27 Яну 2012, 19:42

Страхотни снимки - очуди ме фактът, че пътят нагоре е изринат....
http://www.ironmaiden-bg.com
4.6.07 BG -2.8.08 GR -10.2.09 SR -14.8.10 HU -15.8.10 RO -16.6.14 BG -30.7.16 RO-24.4.2017 DE -20.7.2018 GR -22.7.2018 BG -10.8.2018 UK -11.8.2018 UK
We are the diamonds that choose to stay coal...
Аватар
theclansman

Мнениеот megalamer » 27 Яну 2012, 22:33

theclansman написа:Страхотни снимки - очуди ме фактът, че пътят нагоре е изринат....

До Начовото е почистен,от там нататъка не знам :-)
Аватар
megalamer

ПредишнаСледваща

Назад към Туризъм