Страница 1 от 1

х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 15:32
от izmeten
Снимка2124.jpg
Снимка2216.jpg
Снимка2237.jpg
Снимка2224.jpg
Товаа е в салона на хижата.
Снимка2225.jpg
А това в една от стаите
Снимка2223.jpg
Столовата.
Снимка2235.jpg
Вътре в столовата.
Снимка2242.jpg
Едно от бунгалата.
Снимка2244.jpg
И вътре в него.
Снимка2239.jpg
Част от поляната пред хижата.
Снимка2154.jpg
Обратно по пътя за Велинград.

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 20:10
от Симела
Леле, леле, какво е станало с тая хижа. От години не съм ходила там. Впечатляваш ме, че и ти като Мегаламер , не се спираш- имаш сили и време за гората. Поздравления за това.

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 21:32
от izmeten
Има още по неприятни снимки от всички постройки които не качих ,а и самото мрачно време допълнително предаваше неприятна гледка на това иначе много хубаво място за мен.

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2015, 20:12
от birdman
Също така много любимо мое място. Почти всеки ден съм в горите между Начовото и Юндола и всеки път щом видя Кладова сърцето ми се свива. Нима толкоз няма туристи, които да посещават Кладова за да се поддържа и да има хижар непрекъснато? Знаете ли кой я "стопанисва" понастоящем и какви са плановете им? Да я продадат? Да я дадат на някого за ползване и стопанисване? ???

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 10:16
от megalamer
Възстановяването на хижа Кладова е безсмислено и финансово неоправдано - посещенията ще са минимални, а и никой няма да се съгласи да седи денонощно там и да чака случаен турист... Просто отмина времето, когато имаше много пешеходни туристи с раници, на които им стигаше само чаша чай и едно легло за през нощта... Те измряха, а сегашните искат да има нощен бар, джакузита и чалгарки по масите...

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 10:48
от birdman
Колега, с цялото ми уважение към опита и знанията ти, това твое мнение ми звучи повече като мантра отколкото като аргументирана позиция. Лесно е да кажем, че нещо не става или че няма да стане. Аз предпочитам да помисля какво е нужно да направим за да се случат нещата ;) Все още в България работят хижи, някои доста добре. В голям периметър около Кладова не се сещам да има работеща хижа. Изключвам Самоводица, защото там не пускат всеки.

Който се заеме с това ще трябва да стои в хижата през повечето време. Може би някой (или семейство?) би живял на хижата през повечето време? Тази трудност може да се преодолее и ако се хванат двама или трима мераклии, които да се редуват. Някои оставят телефон, на който да бъде уведомен и повикан хижаря, когато дойдат туристи, но това само като най-краен случай.

Това, което ме смущава най-вече, е доколко може да се самоиздържа такъв обект. Първоначална инвестиция не е невъзможна, но ако не се самоиздържа впоследствие - това би било проблем! Но...всичко това има смисъл да се коментира само, ако има вариант да се купи или да се предостави за ползване хижата.

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 13:21
от megalamer
birdman написа:... Все още в България работят хижи, някои доста добре.

Наистина има много работещи и добре поддържани хижи, но те се намират по добре разработени и известни туристически дестинации... а Кладова е просто една местност в Родопите, и независимо колко ни се харесва на нас двамата, посещения ще има от дъжд на вятър, най-вече от някоя пиянска компания с коли от Велинград...

..Който се заеме с това ще трябва да стои в хижата през повечето време. Може би някой (или семейство?) би живял на хижата през повечето време?

Кое младо и енергично семейство би се наело да отиде в пустошта и да живее там без никакви удобства?
Не съм сигурен дали и ток има, дали е наред електро трасето от Велинград до Кладова..
Живял съм 20 години на хижа със семейството си и знам какво е да се отречеш от много неща / особено в сегашно време/...

...Това, което ме смущава най-вече, е доколко може да се самоиздържа такъв обект. Първоначална инвестиция не е невъзможна, но ако не се самоиздържа впоследствие - това би било проблем!

Това е най-важния въпрос, именно заради него отговорих на първия ти пост... То ако можеше да се самоиздържа, туристическото дружество във Велинград нямаше да зареже хижата...
Хижа Юндола вегетираше няколко години без никакви посещения и приходи и съответно се занемари до максимум поради липса на средства за елементарни ремонти... Тази есен семейство от Белово предяви желание да я вземе,
направиха някакъв минимален ремонт но доколкото съм чул и за него не могат да си покрият средствата...
Просто сега времената са други... модерни!

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 15:58
от birdman
megalamer написа:Наистина има много работещи и добре поддържани хижи, но те се намират по добре разработени и известни туристически дестинации... а Кладова е просто една местност в Родопите

Съгласен съм с това, но то съдържа и решението. Не съм сигурен дали го искам, но така или иначе, решението включва популяризиране на мястото. При положение, че Велинград е добре позната и разработена дестинация, работата е наполовина свършена. Знам, че не всеки споделя това мнение, но аз вярвам, че тук може да се разработи добре планински туризъм, с походи до различни точки в горите около града. Познавам хора, които с добро желание са правили опити (неуспешни за жалост) в тази посока, но без да подхождат сериозно и систематично като към бизнес проект.
megalamer написа:Кое младо и енергично семейство би се наело да отиде в пустошта и да живее там без никакви удобства?

Ще се намерят. Ако някой истински го пожелае, ще намери и точните хора. Знаеш, че за всеки влак си има пътници.
megalamer написа:Не съм сигурен дали и ток има, дали е наред електро трасето от Велинград до Кладова..

Да, сигурен съм, че има ред проблеми. Ако нямаше, хижата щеше да работи и нямаше да водим този разговор сега ;)
megalamer написа:То ако можеше да се самоиздържа, туристическото дружество във Велинград нямаше да зареже хижата...

У нас бол примери за безхаберно отношение, пасивност и сковаваща бюрокрация. Нищо не се предприема дори, когато е достатъчно да се побутне малко в правилната посока за да тръгнат нещата :sad:
megalamer написа:Просто сега времената са други... модерни!

Така е, но нали вече си стиснахме ръцете, че и в тези модерни времена има добре работещи и поддържани хижи ;) Личи си, че милееш за природата, за града. Ако всички, които милеем за Велинград и за красотите наоколо, пожелаем Кладова (в частност) да се съживи и възстанови, можем да го направим. Пасивността и безперспективността са стегнали здраво хората. Липсва вяра, че може да се постигне нещо добро :sad: А без ентусиазъм нещата стават много трудно..

Въпросът, който ме човърка пишейки всичко това е дали наистина искам да се популяризира мястото :think: Дали популяризирането на Кладова и съживяването на хижата няма да донесе повече негативи за гората там :?:: Знам ли...

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 19:52
от theclansman
birdman написа:... При положение, че Велинград е добре позната и разработена дестинация, работата е наполовина свършена. Знам, че не всеки споделя това мнение, но аз вярвам, че тук може да се разработи добре планински туризъм, с походи до различни точки в горите около града. Познавам хора, които с добро желание са правили опити (неуспешни за жалост) в тази посока, но без да подхождат сериозно и систематично като към бизнес проект.
...


Града ни е известен с СПА-ту у хотелите и евтините (за някой) кръчми. Просто процента на почиващите в хотелите, които ще се юрнат по гората, е почти нищожен. Не знам колко ходят дори до Гергевана, който е на 200м от къщите, та да правят няколко часов преход до Кладова. Сам казваш, че познаваш хора които са правили опити в тази посока, но неуспешни. Времената са други. Всеки иска ядене, пиене, кючеци и да си топне гъзърете у СПА-ту. Там малко трудно ще им ги осигуриш... Единственото "светло" бъдеще за Кладова (а и за други подобни хижи от миналото) е я някоя дружинка да си я стегне за заслон, я горското, ама и те са цъфнали и вързали така че...

Re: х Кладова (19 Април)

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 20:00
от birdman
theclansman написа:Времената са други. Всеки иска ядене, пиене, кючеци и да си топне гъзърете у СПА-ту.


Като чета тези коментари и започвам да се чудя, дали пък не живея на някоя от по-отдалечените планети в слънчевата система :think: Май генерализирането и то в отрицателна насока ни е малко вповече. В днешните "други времена" има и добре поддържани и работещи хижи, има и хора, които обичат да ходят по горите, има и такива, които обичат природата... Да не повяврва човек какви неща има в тези днешни времена :tmi: