Страница 1 от 5

Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 16:47
от рони
Здравейте, аз съм Вероника, но приятелите ми ме наричат Рони. На 12 май, от 9.30ч. ще се проведе ден за почистване на отпадъците в градовете из цялата страна. Регистрирах се като организатор на група за нашия град в сайта на BTV - ''Да изчистим България за един ден,, . Сега набирам група от доброволци за да разкрием пред себе си, съгражданите и туристите цялото великолепие на Велинград. Моля ви хора, бъдете съпричастни и се включете в прекрасната инициатива!

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 19:23
от theclansman
Рони, Рони.... Рони. Инициативата е хубава да, ама..... така трябва да е през цялата година, а не само на 12 да отчетем дейност пък след това, "ами аз съм изчистил.... там някога си". Познаваме се, не знам дали се сещаш кой съм ;-) , но и аз, и ти много добре знаем какво става по паркове и разни други. Хората през деня изметат, а вечерта се налюпат семки, хвърлят се опаковки от разни чипсове/други, празни бутилки се хвърлят/чупят - аз си изхвърлям боклука в определените за това места, но да тръгна да чистя след всички - това не виждам, как ще се получи.
Дадох пример с парковете, там има доста хора, но по-проблематични са крайпътните/край железопътни участъци където има доста и то не семки, а битови отпадъци - тухли, разни мебели, и какво ли още не.... Листата ( и другият боклук от двора) го изхвърляме до контейнера, не защото ми е проблем да ги хвърля вътре, а защото бързо се пълни, а съседите се мръщят. Но като е до контейнера, фирмата си го вдига и замърсяване няма ;-). Истината е, че нямаме (или поне аз не знам) специализиран превоз към сметосъбиращата фирма, която да извозва по-специализиран тип боклук - битови и други отпадъци, които или не могат да се изхвърлят на нормалното за това място, или заемат твърде много пространство.
Ако се изгради цялостна система за разделно събиране - не като тук, да минат с 3 камиона, а да ги изтърсят след това на 1; система за такива по проблемни отпадъци, пък и навременното им отстраняване от крайпътните площи - какви мислиш, че тези от "Титан" не са минавали покрай линията ли, например - ако са искали да са го събрали. Колкото е виновен, този който го изхвърлил, толкова са виновни и те, а също толкова виновни сме и ние, защото го виждаме всичкото това нещо, но не сигнализираме, а даже правим още по-лошо нещо - след това ходим и ние също си изхвърляме боклука там....
Доста се отклоних, но мисълта ми беше, че с 1 ден в годината няма как да стане работата. Трябват ни вършещи си работата фирми, добра система за наказание на провинилите се, и не на последно място - акъл, защото ако се замислиш малко преди да изхвърлиш обелката от банан насред пазара или купчината с лайна до линията, цялата тази задача нямаше да се прави.
Пътувал съм по Европа, знам как стоят там нещата. Там не съм видял, никъде боклук хвърлен извън коша - освен, след българската група естествено. В Турция например, даже нямат кошове по улиците, и скоро разбрах причината (страх ги е, че кюрдите, а и не само те, може да сложат бомби в тях, и така да станат атентати) но също, не можеш да видиш боклук. Всеки си го държи в него, и не го хвърля така безразборно на пътя.

Така че инициативата е хубава, но като цяло ми се вижда обречена кауза. Замисли се, познаваш Бай Ганьо, всъщност всички го познаваме. Какво ще изчистим днес, а утре Ганьо ще мине и ще стане още по-зле. Да за да се оправим, все трябва от някъде да тръгнем, но не мисля, че това е пътя. Пътя е солени глоби, и да се осъзнаем малко, че така вредим не само на природата, но и на себе си.

Иначе успех в намирането на кандидати. Аз лично, все още не съм решил дали да се включа, но ще видим. Има време ;-)

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 19:52
от рони
Само по аватара те познах :D Какво да ти кажа... все от някъде трябва да тръгнем. Дори и за един единствен ден, ако се съберем достатъчно хора ще успеем да почистим купчините отпадъци по целия град. Ако зависиот мен този ден няма да се провежда веднъж в годината, а всеки месец например. Знам че това не е моя работа, а работа на общината, но щом тя не я върши, все някой трябва да я свърши. Надявам се все пак да има достатъчно умни хора, които да се включат. Но половината на които споделих идеята си ми казаха: ,, Хах, ще чистя на другите боклуците, да не съм луд/а''. Но това е нашият град, следователно нашите боклуци.

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 20:13
от theclansman
рони написа: Какво да ти кажа... все от някъде трябва да тръгнем. Дори и за един единствен ден, ако се съберем достатъчно хора ще успеем да почистим купчините отпадъци по целия град. Ако зависиот мен този ден няма да се провежда веднъж в годината, а всеки месец например. Знам че това не е моя работа, а работа на общината, но щом тя не я върши, все някой трябва да я свърши. Надявам се все пак да има достатъчно умни хора, които да се включат. Но половината на които споделих идеята си ми казаха: ,, Хах, ще чистя на другите боклуците, да не съм луд/а''. Но това е нашият град, следователно нашите боклуци.


Абе права си, ама пак ти казвам, според мен каузата си е обречена. Трябва да има закон, и най-важното да важи за всички. А не за мен - простосмъртния където ще си изхвърля клоните от лозата да ме глобят (съгласен съм да го направят, ако го направя не където трябва), а Краси Беев примерно, да изхвърля строителни отпадъци до коритото на реката (този въпрос го имаше даже засегнат, някъде из темите, но ме мързи да търся сега ;-) ) и то не 1 количка, и камиони и камиони наред, и нищо (защото не вярвам да са го глобили, нали) да не му сторят. Затова, докато го има това бездействие от страна на държавата, такива каузи са хубави, ама....

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 21:21
от Blind man
Рони, щом си чакала Би Ти Ви да ти каже, че трябва да чистиш, явно има още доста път да извървиш. Казвам го с добро чувство и ти пожелавам спорна работа. Самият аз се опитвам повече от година да накарам сметосъбиращата фирма да си поправи боклукчийките, за да не изпада от тях сметта по улиците, когато изпразват контейнерите. Дори в предаване на Бареков обявих на живо проблема пред кмета /не е Лебанов/и резултат никакъв. Иначе на 12 май той ще си направи снимчиците с хартийка в ръка около някой паметник и хвалебствените статии ще запълнят медиите...

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 22:32
от megalamer
Да изчистим България за един ден, за да почнем пак да хвърляме боклуците на чистото от следващия ден...

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2012, 00:10
от theclansman
Ето какво спретна брат ми за 2 мин...., което като се замислиш си е точно така....

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2012, 07:55
от Blind man
megalamer написа:Да изчистим България за един ден, за да почнем пак да хвърляме боклуците на чистото от следващия ден...


О, още същия ден вятърът ще се погрижи за разнообразяването на пейзажа. Миналата година в подобен ден едни герберски умни глави чистеха вече почти изгнили есенни листа в парк, а около тях снимаха десетина журналисти. На другия ден да бяхте видяли вестниците и сайтовете... А купчинките листа поседяха, почакаха малко, а после с помощта на вятъра пак си се върнаха там, откъдето ги бяха събрали.

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2012, 10:51
от ritchi
Аз предлагам чистенето да започне от общината.Да изхвърлим първо кмета,после корумпираната администрация,тъпите съветници,нещастниците виновни града ни да е на първо място по мръсотия-Еко Титан.И ако остане време и останалата сган която се води управници в тая община!?

Re: Да изчистим България за един ден!

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2012, 11:03
от Мортен
Хмм, значи ли това, че трябва да си седим на мръсно в кочинката, щото покрай нас много свине и айде да не чистим, че пак ще изцапат. Ако искате да ви/ ни е чисто трябва да си помогнем сами. На мен ми ПИСНА от свинщини и ще се включа в тази НЕганьовска инициатива. Ганьовско е да си освинваш държавата и да се държиш като екологичен еничар в собствената си родина. Да го духат всички политически партии и раболепната им екопозьорщина. Да се чисти е въпрос на култура, възпитание и мироглед. Това е обратното на масовата свинщина, душевна и морална чалгизация. НЕ Е политическа кауза. Докато българина мрънка(ако има световен шампионат по мрънкане, то ние ще сме вселенски шампиони) и чака някой да го оправи и все други, а и политиците са му виновни,то ще си останем за винаги в задния двор на собствената си съдба. Въобще мрънкането и нищонеправенето е трънливия път за никъде! Аз и без това чистя и ремонтирам и ще се включа в инициативата, с или без организация!
ПП България гине политически, икономически и етнически, защото няма кауза. Нито политическа ,нито духовна. Всъщност част от сънародниците ни имат кауза, но тя се простира до входната врата на дома им. Само че от вътрешната и страна.