специално за Писа

За тази така наречена салата или предястие се използва специален сорт фасул, чийто зърна са изключиетлно едри и са бели (с черния фасул не става рецептата или поне не се прави във Велинград). Бобът се сварява и осолява по стандартния начин и се остава да изстине. Прави се нещо като запръжка от кромид-лук (може и малко праз) и червен пипер. След като лукът омекне, запръжката се маха от котлона и се полива с нея сварения боб като се разбърква внимателно, за да не се наруши целостта на зърната. Количеството на запържката спрямо фасула съм го правила винаги "на око", затова не мога да кажа точни пропорции, но трябва да бъде достатъчно много за да се "оцвети" добре боба от червения пипер. Накрая може да се подправи с джоджен (гьозум) или чубрица.