Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кулинари от Велинград

Re: Кулинари

Мнениеот kalispera » 30 Май 2009, 15:55

Боб Софенка
специално за Писа ;)

За тази така наречена салата или предястие се използва специален сорт фасул, чийто зърна са изключиетлно едри и са бели (с черния фасул не става рецептата или поне не се прави във Велинград). Бобът се сварява и осолява по стандартния начин и се остава да изстине. Прави се нещо като запръжка от кромид-лук (може и малко праз) и червен пипер. След като лукът омекне, запръжката се маха от котлона и се полива с нея сварения боб като се разбърква внимателно, за да не се наруши целостта на зърната. Количеството на запържката спрямо фасула съм го правила винаги "на око", затова не мога да кажа точни пропорции, но трябва да бъде достатъчно много за да се "оцвети" добре боба от червения пипер. Накрая може да се подправи с джоджен (гьозум) или чубрица.
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 30 Май 2009, 17:52

Благодаря Калиспера.Защо се нарича боб софенка?
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 02 Юни 2009, 14:10

Здравейте Велинградски кулинари и кулинарки!
Изпращам ви една малка задачка-закачка?
Каква рибка има чинийката?
Как се приготвя, че да е най-вкусна?
Прикачени файлове
riba 290.jpg
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 02 Юни 2009, 15:36

писа написа:Благодаря Калиспера.Защо се нарича боб софенка?

Писа, не знам защо се казва "софенка" :oops: Мисля, че точно това е всъщност смилянски боб.
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 02 Юни 2009, 15:37

писа написа:Здравейте Велинградски кулинари и кулинарки!
Изпращам ви една малка задачка-закачка?
Каква рибка има чинийката?
Как се приготвя, че да е най-вкусна?


Ейй, Писа, ти май си голяма кулинарка ;)
Постави ни сега на тясно с морските храни:)
Това да не би да е сафрид??
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 02 Юни 2009, 18:39

Kalispera, не знам дали съм толкова добра кулинарка, просто семейството ми обича риба и днес два пъти ходих до морето при рибарите да купя.
Наистина е сафрид-характерно за него е линията по средата, леко изкривена с ръбче.
Пържен е най-вкусен
Браво Калиспера имаш много богати знания във всяка област.
Това определено ме стимулира да влизам във вашият форум.
Ако харесвате рибена чорба мога да напиша страхотна рецепта-изпитана.С морска риба е, но може да опитате и с нещо сладководно.
ПИСАНИТЕ обичат рибка!
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 02 Юни 2009, 19:47

Писа, завиждам ти малко за прясната рибка, която имаш възможност да хапваш ;)
Аз съм яла сафрид само на морето и разбира се пържен:) По принцип много обичам риба, но за съжаление при нас не е лесно да се намери прясна, хубава риба. С удоволствие ще си запиша твоята рецепта за рибена чорба, особено щом я препоръчва варненлийка :D
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 03 Юни 2009, 08:34

Рибена чорба
Необходима е около 1 кг риба.Рибата се осолява.Сварява се в 1,5 л вода като при завирането се отпенва.
Вари се 15 мин.Сварената риба се обезкостява. Бульона се прецежда.
В бульона се поставят:
-олио,черен пипер/смлян/
-лук-1 глава нарязан на ситно
-моркови 2-3 броя-нарязани на кубчета
-картофи 3-4 броя-нарязани на кубчета
-целина, леощян/девесил/,магданоз
Всичко ври 30 минути.Рибата се поставя в бульона.Застройва се с 1 яйце и сока на един лимон.
Консумира се гореща.
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 03 Юни 2009, 15:24

Писа, благодаря ти за рецептата за рибена чорба! Изглежда не много сложна, при първа възможност ще я изпробвам :)
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 04 Юни 2009, 15:46

Кулинари започнахте ли вече да пълните бурканчетата със сладко от ягодки?
-Днес направих вече една доза.За да не се разваля го пълня в бурканчета отт бебешки храни и го стерилизирам в тенджера под налягане.След сваряването 5-7 мин тенджерата не се отваря докато не се изравни налягането,защото извира съдържанието на бурканчетата.И още нещо поставям бурканчетата върху скаричка, а вода се пълни до средата на бурканчетата.
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

ПредишнаСледваща

Назад към Хобита

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта