Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кулинари от Велинград

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот dora » 11 Юни 2009, 22:23

Писа, аз никога не мога да направя хубаво сладко от горски ягоди. Уж чета рецепти, но сладкото или ми става много гъсто, като спечено, или нещо друго не му достига, за да ми хареса. Поздравявам те, че толкова отрано си почнала със сладкото от ягоди.
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 12 Юни 2009, 11:01

Dora, сладкото от ягоди, както и от сливи,кайсии и др. го правя така.
В тавата за баница/тефлонирана/ напълвам я с измити около 1.5-2 кг ягоди.
Засипвам ги със захар и престояват една нощ в хладилника.
Те си пускат сок и ги варя на газов котлон.Накрая слагам ванилия и лъжица лимонтозу.
Пълня ги в малки бурканчета от беб.храни-около 7бр.На дъното на тенджера под налягане слагам една алуминиева решетка, вода до средата на бурканчетата и стерилизирам за 5 мин.
!Да НЕ се отваря тенджерата докато има налягане, защото извират!
Вчера и аз се изложих-направих един клей -"сладко от рози".
Имах голямо желание да си направя и случайно се сдобих с 10 маслодайни рози.
Правих сироп пак на око и варих и накрая стана една-срам за майстора.
Този път трябваше да спазвам пропорции,защото листенцата са сухи.
От горски ягоди вероятно сладкото е вълшебно-ароматно.
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 12 Юни 2009, 13:40

В момента правя и ликьор от зелени орехчета.
Един ден гледам до едно орехово дърво счупен един голям клон.
Реших да обера листата за отвара за коса и тяло. Оказа се че има и 18 орехчета.
Е, казвам си то стана 3 в 1.
Намерих още 20, нарязах ги на ситно /с ръкавици работих, че много цапа/ и ги сложих в 1л ракия.
Прибавих карамфилче и канела на пръчка.Сега след 40 дни ще продължа.
Слага се и захарен сироп и червено вино.
За пръв път правя.Рецептата е от един сайт в нета.
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 15 Юни 2009, 21:30

Аз не съм много по сладката и конфитюрите, но от ягоди обичам много :) Палачинки със сладко от ягоди, мммммммм
А каква е разликата между сладко, конфитюр и мармелад?
Писа, за първи път чувам за ликьор от орехи! Ти си много идейна:)
Макар изнън темата, би ли споделила как точно използваш отврата от орехови листа за козметични цели?
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот писа » 16 Юни 2009, 14:59

Kalispera, къде се изгуби? Като отварям форума все очаквам да прочета нещо от теб.
Много интересни и интелигентни коментари пишеш.
Отварата за 20-30 мен я нанасям върху косата, преди къпане. Внимавам да не изцапам-не се чисти.
Оцветява русите коси в леко тъмно зеленикаво.На тъмните предполагам не личи.
А знам страхотен крем за суха кожа.
От аптеката си купуваш масло от гроздови семена на "Икаров'" и билков мехлем с невен на АСАМ от 100мл.
Двата продукта не са скъпи.
В чисто бурканче от крем сипваш малко от мехлема и капваш от маслото и го разбиваш/с лъжичка за сладолед/ енергично, докато стане пухкава смес. Добре е като си взимаш да е със шпатулка за да не се замърсява.
Успешно разкрасяване!
Аватар
писа
 
Мнения: 62
Регистриран на: 03 Май 2009, 17:59

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 17 Юни 2009, 04:27

Писа, привет! Благодаря за хубавите думи. Но мисля, че ти ги заслужаваш повече и от мене - с тези интересни хобита в различни области, за които пишеш!
От клуб "Пътешественик" ме бяха изпратили на екскурзия, затова се загубих. ;)
Като ми остане време, ще се разпиша и в темата:)

Отварата от орехови листа, какво действие има върху косата?
За суха кожа, ти препоръчва да си избереш друго масло, да не е от гроздови семки, защото то се препоръчва за мазна.
Дискусията за козметикат с природни и подръчни средства е интересна и предлагам да я продължим в някоя по-подходяща тема, защото "кулинари" малко не подхожда ;)
Утре, ще ти напиша рецепта как да си направиш мехлем от невен сама, за мен поне има много силно лечебно действие.
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 26 Юни 2009, 16:03

Днес си измислих една рецепта с останките в хладилника и мисля да я нарека Ориз фюжън, защото хем прилича малко на източно-азиатската кухня, хем е побългарена по нашенски.
Ориз фюжън
Необходими продукти:
1 ч.ч ориз
1 консерва риба тон
4-5 рачешки пръчици рачешки рулца
4-5 кисели краставички
1 връзка пресен лук
олио, сол, соев сос

Оризът се измива няколко пъти със студена вода. В тенджерата, в която ще се вари, се залива с 2 пръста вода над него. След като заври, се оставя на най-ниската степен на котлона, със захлупен капак да ври още 15 мин. Сваля се от котлона и се оставя да престои със захлупен капак още 15-20 мин. През това време нарязаният лук, разкъсаната на парченца риба тон и нарязаните рачешки рулца се посоляват и запържват леко, колкото да омекнат. Готовата смес се прибавя към ориза, а към тях и нарязаните на кубчета кисели краставички. Всичко се разбърква и се овкусява със соев сос.
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Симела » 26 Юни 2009, 16:18

Калиспера, изядохте ли вече този специален ориз? Аз повече си падам по лакомствата, ако побългариш някое чуждо десертче, прати ми рецептата.
Аватар
Симела
 
Мнения: 529
Регистриран на: 28 Май 2009, 21:54

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот kalispera » 26 Юни 2009, 16:36

Симела, ето снимка на ориза.
Десерт все още не съм побългарила, но ако го направя ще пиша :lol:
Прикачени файлове
oriz.jpg
Ориз с риба тон
In order to be irreplaceable one must always be different.
Аватар
kalispera
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 04 Фев 2009, 12:45

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот e-trn » 26 Юни 2009, 18:00

Каква е тая кула бре Калиспера?

На вавилонската кула ми мяза. :mrgreen:
Bang!
Аватар
e-trn
 
Мнения: 825
Регистриран на: 03 Фев 2009, 17:08

ПредишнаСледваща

Назад към Хобита

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron