Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кулинари от Велинград

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Nat » 08 Ное 2010, 20:24

Ха-ха-ха, белен е, разбира се! Видях, че има в магазина за био продукти на новата пешеходна улица в центъра на града. Знам, че се продава и като храна за птици по пазарите... но не знам как стоят нещата във Велинград.

И - да, станах фен на суровоядството тази година - научих толкова много за растенията и биохимията на човешкото тяло, да не говорим че си е истинско изкуство приготвянето на суровата храна (което е елементарно). Но най-важното е разбрах каква пародия е била всичката храна до сега в живота ми - без ензими, без витамини, минерали и всякакви микроелементи - разликата е зашеметяваща. То едно че не харча почти никакъв ток при "готвене", не ме хваща болест (възстанових се от някои грижи), концентрацията и паметта ми са на 6, тялото ми стана много гъвкаво и леко, количествата храна, която ме засища са пъти по-малки, разнообразието пък е с пъти по-голямо, емоционално съм както никога преди - силно и позитивно състояние, няма лош дъх в устата или при изпотяване, стари белези започнаха да зарастват, абе чудесия - не спирам да се изумявам. Естетственото си е естествено. Като се алкализира организма той сам си влиза в релсите ;)

Днес спретнах хумуса с магданоз от този сайт, който ви пратих и една салата табуле.

Ето ви и рецептата (за 6 порции!):
1/2 чаша булгур (накиснат във вода за една нощ), сока на 3 лимона, 3 големи домата (нарязани на кубчета), 4 връзки магданоз (нарязан на ситно), 1 връзка пресен лук (или една глава стар - червен е по-вкусен), 1 връзка свежа мента/джоджен или 3 с.л. сушен/а, 1 с.л. ситна морска или хималайска/розова сол (видях че я има в същия магазин за био продукти в центъра - тя е много добра, защото съдържа 94 микроелемента, за ралика от трапезната, която съдържа 1 :rofl: ), 1/2 чаша зехтин или друго студенопресовано олио, черен пипер по желание. Всички тези количества могат да варират, разбира се, според вкуса ви и хората на масата ви. ;)

Булгурът се отцежда от водата и се накисва в лимоновия сок, докато се приготвят в голяма купа останалите продукти: доматите се режат на кубчета, всичките зелениши се режат на ситно, поръсва се със сол и черен пипер, залива се със зехтина. Добавяте сега и булгура с лимон и разбъркавате хубаво. Правите кръг от салатата в чиния и в средата слагате хумус, а по края ръжен сухар. Да ви е вкусно :inlove:
Nat
 
Мнения: 71
Регистриран на: 02 Ное 2010, 16:15

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот dora » 08 Ное 2010, 21:05

Нат, аз също често посещавам този магазин и си купувам различни продукти. Опитвам се да се придържам към здравословно хранене, но невинаги ми се отдава, тъй като като готвя за семейството , неволно опитваш от тяхната храна или я доизяждаш. Но иначе пък има някои неща, които никога не пропускам- редовното приемане на салата със зехтин, мед в чая, употребата на различни масла- ленено, царевично и др., сутришна закуска с мюсли.
Аватар
dora
 
Мнения: 618
Регистриран на: 10 Фев 2009, 21:00

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот megalamer » 08 Ное 2010, 21:42

dora написа:Нат, аз също често посещавам този магазин и си купувам различни продукти. Опитвам се да се придържам към здравословно хранене, но невинаги ми се отдава, тъй като като готвя за семейството , неволно опитваш от тяхната храна или я доизяждаш. Но иначе пък има някои неща, които никога не пропускам- редовното приемане на салата със зехтин, мед в чая, употребата на различни масла- ленено, царевично и др., сутришна закуска с мюсли.

Чел съм някъде, че в момента на поставянето на меда в горещ чай всичките му ценни съставки се унищожавали и ставал само за подсладител...
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Nat » 09 Ное 2010, 14:23

Така е. Медът се слага в чая, когато температурата е под 50 градуса... лесно се разбира като потопиш кутре и то може издържи на топлината. Всъщност високата температура е най-основното нещо в суровоядството - ценните съставки в храната се унищожават, ако температурата се вдигне над 48 градуса по Целзий (това се води допустимата граница). Затова ако си правиш мюслите с ядково мляко (прави се изключително лесно) може да му сложиш топла вода (вместо да го кипваш) и Voila - имаш топло мляко за закуска, което няма нужда да изчакваш да изстине. ;)
Nat
 
Мнения: 71
Регистриран на: 02 Ное 2010, 16:15

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Nat » 09 Ное 2010, 16:09

А eто и кaк се прави ядково мляко: http://www.zemianazaem.com/archives/74 - в случая от кашу, но можете да си направите растително мляко от всякакви други ядки или семена, а може и смесено. Аз много обичам да си правя конопено-сусамово, например, но тогава слагам и лъжичка студенопресовано олио (да речем от орех).

Разходете се из този сайт "Земя на заем" - любим! :inlove:
Nat
 
Мнения: 71
Регистриран на: 02 Ное 2010, 16:15

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот rocafeller » 09 Ное 2010, 22:30

nat , а ти от колко време си запалена по здравословното хранене и био продуктите ?
Money makes the world go round
Аватар
rocafeller
 
Мнения: 556
Регистриран на: 16 Мар 2009, 16:05

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот e-trn » 09 Ное 2010, 22:41

Nat, браво! :cool: Хубаво е, че има здравомислещи хора :y: Какво те накара да промениш диетата и мисленето?
Bang!
Аватар
e-trn
 
Мнения: 825
Регистриран на: 03 Фев 2009, 17:08

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Nat » 10 Ное 2010, 16:00

По суровоядството се запалих в началото на тази година.

Да съм фен на биопродуктите е малко пресилено да се каже... виж да съм фен на собствената чиста продукция е друга приказка. Та неща, които се продават за луди пари могат толкова лесно да се отгледат и приготвят... само да има малко любознателност и ентусиазъм ;)
Nat
 
Мнения: 71
Регистриран на: 02 Ное 2010, 16:15

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот Симела » 22 Фев 2011, 20:09

Да ви кажа колко лесен сладкиш, пародия на макарони на фурна , си направих. Карамелизирам захар в тавичка,като изстине карамела изсипвам сварена, подсладена със захар юфка. Заливам със смес от разбити яйца, захар и прясно мляко.
Пече се на слаба фурна!
Аватар
Симела
 
Мнения: 529
Регистриран на: 28 Май 2009, 21:54

Re: Кулинари от Велинград

Мнениеот megalamer » 22 Фев 2011, 20:16

Симела написа:Да ви кажа колко лесен сладкиш, пародия на макарони на фурна , си направих. Карамелизирам захар в тавичка,като изстине карамела изсипвам сварена, подсладена със захар юфка. Заливам със смес от разбити яйца, захар и прясно мляко.
Пече се на слаба фурна!

Да беше почерпила, та да видим какъв майстор си :-)
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

ПредишнаСледваща

Назад към Хобита

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron