Страница 7 от 9

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2011, 20:36
от Симела
Ами освен Дора да щракне сладкиша и ще почерпя виртуално. Но нито Дора знам как да открия, нито тебе, Мегаламер

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2011, 01:24
от kalispera
Симела написа:Да ви кажа колко лесен сладкиш, пародия на макарони на фурна , си направих. Карамелизирам захар в тавичка,като изстине карамела изсипвам сварена, подсладена със захар юфка. Заливам със смес от разбити яйца, захар и прясно мляко.
Пече се на слаба фурна!


Много нездравословен сладкиш. Като повечето де. Ама този е още повече - тесто от бяло брашно и захар само.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 21:22
от vanja
Какво ще кажете за това ?

Палачинкова торта със спанак и шунка

От яйца, брашно и мляко пържим тънки палачинки (1 черпак от сместа заделяме за заливка). Приготвяме спаначено пюре от задушен спанак и пресен лук. В намазана с масло кръгла тавичка нареждаме готовите палачинки, като между тях мажем спаначено пюре, смесено със 100 г настърган кашкавал и шунка, нарязана на дребно. Най-отгоре заливаме спаначеното пюре с останалата част от палачинковата смес. Ръсим с парченца масло и рендосан кашкавал. Печем в умерена фурна.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 21:38
от megalamer
vanja написа:Какво ще кажете за това ?

Палачинкова торта със спанак и шунка

От яйца, брашно и мляко пържим тънки палачинки (1 черпак от сместа заделяме за заливка). Приготвяме спаначено пюре от задушен спанак и пресен лук. В намазана с масло кръгла тавичка нареждаме готовите палачинки, като между тях мажем спаначено пюре, смесено със 100 г настърган кашкавал и шунка, нарязана на дребно. Най-отгоре заливаме спаначеното пюре с останалата част от палачинковата смес. Ръсим с парченца масло и рендосан кашкавал. Печем в умерена фурна.


Ама защо се казва ТОРТА пък е солена? До сега винаги съм мислел, че тортите са само сладки....

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:20
от vanja
Палачинкови торти има и сладки, и солени.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 22:24
от megalamer
Ясно, има торти и торти... :-)

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 20:41
от kalispera
Une tarte (pour plusieurs convives) ou une tartelette (déclinaison réduite pour un seul consommateur) est un plat culinaire constitué d'une pâte servant de support à une garniture qui peut être sucrée ou salée.

La pâte crue est abaissée à l'épaisseur souhaitée (généralement autour d'1 cm), placée dans un plat à tarte et cuite au four avec ou sans garniture.
Les tartes sucrées sont servies froides ou tièdes le plus souvent en dessert. La garniture peut être composée de fruits, qui sont placés entiers, en compote, coupés en morceaux ou en rondelles, agrémentés de chocolat, de crème, de chantilly, etc. La tarte aux pommes, la tarte aux poires et la tarte aux mirabelles sont des exemples de desserts communs en Europe.
Les tartes salées sont servies en entrée ou en plat principal, chaudes ou tièdes. La garniture est composée de légumes, de viande, de poisson ou de fromage. La tarte aux poireaux et la tarte aux oignons sont des exemples de plats communs en Europe.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 23:37
от mirrea
Понеже френски не разбирам, реших за горния коментар да ползвам гугъл преводач. Ето как превежда горе написаното :lol:
А пай (за повече гости) или проститутка (деклинация сведени до един потребител) е кулинарен ястие, състояща се от паста, използвани за подкрепа за пълнене може да бъде сладка или солена.

Суровите тесто се понижава до желаната дебелина (обикновено около 1 см), поставен в пай чиния и запечени с или без пълнеж.
Sweet пайове се сервира студено или топло за десерт най-често. На линейното корабоплаване може да се състои от плодове, които са поставени цели, задушени, нарязани на парчета или резенки, украсени с шоколад, сметана, разбита сметана и т.н.. Ябълков пай, пай и круша проститутка сливи са примери на общи десерти в Европа.
Пайовете се сервира като предястие или основно ястие, гореща или топла. На лайнера е направена от зеленчуци, месо, риба или сирене. Пай с праз и лук проститутка са примери за ястия често срещани в Европа.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 23:51
от megalamer
mirrea написа:Понеже френски не разбирам, реших за горния коментар да ползвам гугъл преводач. Ето как превежда горе написаното :lol:

Само едно не разбрах от превода- проститутките цели или нарязани се слагат?

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 02:00
от kalispera
:lol: :lol: :lol:
За пореден път се убеждавам колко зле са тези "машинни" преводачи.
Аз също не разбирам много много френски, но горе-долу текста ми е ясен. Реших, че понеше тарта-та е французко изобретение, ще е най-добре да се допитаме до френската уикипедия, затова сложих френското обяснение. А това проститутка, дето са го превели, е просто умалителното на тарта - тарталетка :lol:

Une tarte (pour plusieurs convives) ou une tartelette (déclinaison réduite pour un seul consommateur) est un plat culinaire constitué d'une pâte servant de support à une garniture qui peut être sucrée ou salée.
Тарта (за повече хора) или тарталетка (когато се консумира от един човек) е кулинарно ястие, което е направено от тесто с "гарнитура" (не знам как се казва, когато това допълнение се слага отгоре върху тестото, а не вътре), който може да бъде сладка или солена.

Изображение
Les tartes sucrées sont servies froides ou tièdes le plus souvent en dessert. La garniture peut être composée de fruits, qui sont placés entiers, en compote, coupés en morceaux ou en rondelles, agrémentés de chocolat, de crème, de chantilly, etc. La tarte aux pommes, la tarte aux poires et la tarte aux mirabelles sont des exemples de desserts communs en Europe.
Сладките тарти се сервират студени или хладки най-често като десерт. Гарнитурата може да се състои от плодове - цели, от компот, нарязани на парчета или на шайби, украсени с шоколад, сметана, бита сметана и др. Тартата с ябълки, тартата с круши и тартата с жълти сливи са примери за десерти, които са популярни в цяла Европа.

Изображение
Les tartes salées sont servies en entrée ou en plat principal, chaudes ou tièdes. La garniture est composée de légumes, de viande, de poisson ou de fromage. La tarte aux poireaux et la tarte aux oignons sont des exemples de plats communs en Europe.
Солените тарти се сервират като предястие или като основно ястие, горещи или топли. Гарнитурата им се състои от зеленчуци, месо, риба или сирене. Популярни примери в Европа са тартите с праз и лук.
Изображение