Страница 8 от 9

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 11:20
от Симела
След разискванията за така красивите тарти, в сезона на тиквите, пускам една простичка рецепта.
Сварява се и се пюрира тиква -цигулка. Изсипва се върху тава, в която предварително сме карамелизирали захар и то добър слой.Залива се със смес от разбити яйца, прясно мляко и захар. Всичко правя на око и на вкус-много е апетитно!Пече се на по-слаба фурна, докато се изпече заливката.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2011, 16:18
от vanja
Сочен сладкиш с желатин

Продукти за блата: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 непълна ч.ч. захар, 1 ч.л. хлебна сода; За сиропа:1/2 ч.ч. захар и толкова вода; За крема: 2 коф. отцедено кисело мляко, 1 ч.ч. сок от компот, плодовете от компота, 2 с.л. желатин, плодове от сладко, орехи.
Разбиваме продуктите за блата с миксер и изливаме в обилно намазана с краве масло форма. Печем в умерена фурна и като изстине, режем напречно на две. Сиропираме леко двата блата.
Предварително накиснатия желатин стопяваме на водна баня и смесваме с компота. Добавяме отцеденото кисело мляко и подслаждаме на вкус. Разделяме сместа на 2 части, като по-голямата оставяме за отгоре. Намазваме половината блат с крема, като предварително сме наредили плодовете от компота, от сладкото и малко орехи върху него. Отгоре слагаме втория блат, намазваме с останалия крем и го украсяваме с плодове. Поставяме в хладилника да се стегне.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 15:16
от kalispera
Какво закусват хората по света
Закуски от 50 различни държави (без България)



Хаваи
Изображение

Швеция
Изображение

Индия
Изображение

Коста Рика
Изображение

Йордания
Изображение

Китай
Изображение

Япония
Изображение

Турция
Изображение
Някой е питал къде са закуските на балканските страни и са отговорили, че българската закуска би включвала: бухти с мед, сладко или сирене, баница, пържени филии със сладко или сирене, а за пиене - чай, кафе, айрян.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 16:45
от megalamer
България
di.jpg
di.jpg (51.29 KiB) Прегледано 4116 пъти

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 18:17
от theclansman
Прочетох доста от коментарите, та.... доста си я насолиха авторката. Избрала е, може би най-изтънчените видове закуски по държави, но не и типичните. Много хора казаха, че нито в Англия всеки ден се яде такава "типична английска закуска", нито в Швеция палачинки и т.н. и т.н.

Иначе аз не се придържам, към някакви норми за закуска. Ял съм всичко за закуска в зависимост от времето (когато я ям :-D ) и състоянието ми ;) , и се е стигало до доста разнообразни закуски - от баничка с боза, до капама с вино и т.н. ;)

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 21:22
от kalispera
Да и аз четох коментарите, прав си, но все пак е интересно. Дори и да не ги ядат всеки ден тези закуски или тази храна за закуска (понеже някои приличат на обилни обяди), на мен ми беше забавно да видя в картинки разни типични за народите храни.
Мегаламер, както винаги - краен.

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 09:12
от Blind man
Изображение

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 11:35
от theclansman
Те т'ва е!

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 29 Авг 2012, 15:51
от B-52
"Кьоравият" удари десетката... :-D

Re: Кулинари от Велинград

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 17:53
от teodora55
Здравейте, кулинари. Нова съм в сайта и сега попаднах на тази тема. Някой с нова рецепта? :)