Страница 1 от 3

писани яйца

МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 19:27
от писа
Здравейте дами от Велинград.Регистрирах се във вашият форум, а съм от Варна. Много ми е интересно писането на яйца което е традиционно във вашият регион.Гледах и в интернет-но не можах да изясня как точно става.

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 20:03
от rocafeller
Писа здравей, ами да ти кажа по принцип не е нищо сложно като цяло. Трябва ти писалка, в която слагаш (натъпкваш) по малко восък , след това я задържаш върху пламък за малко да се разтопи восъка и почваш да рисуваш върху самото яйце. След това като си го нарисувала, го слагаш във вряща вода със боя за малко и восъка който е по яйцето пада и там където и имало восък остава бяло а другото е оцветено. Не знам, нека по знаещите да обяснят. Сигурно ще се намерят и снимки и видео материали за това.

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 20:09
от rocafeller
Изгледай това - http://www.gradvelin.com/display.php?m= ... 083245souv след средата някъде ще придобиеш представа горе долу. Успех !

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 12 Май 2009, 11:23
от kalispera
Не е толкова лесно да се направят красиви, писани яйца. Аз лично само съм гледала като малка как се пишат, но не съм правила сама.
Необходима ти е специална дървена "писалка", което всъщност е дървена дръжка, в единия край на която има има нещо като малка метална тръбичка, по тончо малък конус. (Мисля, че се продават в музея във Велинград, където всяка година има изложба на най-красивите писани яйца). Взимаш малко парченце восък и го затопляш в ръцете си като го разтриваш и го правиш толкова тънъчко, че да го натъпчеш в металното конусче. За да потече обаче восъка, преди да рисуваш по яйцето, го затопляш на пламъка на запалена свещ. И тогава вече восъка се втечнява и следите, които оставя при рисуване стават черни. Всеки път, когато ти свърши восъка, слагаш нов и загряваш наново. Повечето велинградчанки, които пишат яйца си имат тетрадки с модели за шарките на яйцата и първо ги рисуват с молив върху яйцето. Когато нарисуваш яйцето с молив, повтаряш шарките с восък отгоре. Едва след като си изписала яйцата, идва етапа със сваряването им и боядисването им. Вариш ги във вода с червена боя, която мисля, че е по-различна от тази масовата във пакетчетата, и е някаква по-силна. При варенето на яцата, черупките им се боядисват навсякъде с сизключение на местата където е восъка. Накрая восъка пада сам или ти го изтъркваш след като си извадила яйцата от водата с боята. И тако остават белите шарки. И разбира се, за да са още по красиви и блестящи, полираш яйцата с малко олио. Това е горе-долу техниката. Великден мина вече, така или иначе, но ако имаш толкова голямо желание - заповядай в историческия музей във Велинград догодина. Там винаги преди Великден организират нещо като кръжоци и конкурси за писане на яйца и ще можеш директно да се научиш как се прави! :)

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 13 Май 2009, 22:30
от писа
Благодаря на всички които ми отговориха,Гледах и клипа.Писалката от срязана спринцовка ли е направена.В клипчето писалката само я затоплят.Восъка с какво се оцветява да стане черен.В ROZALI гледах клип восъка беше едно черно топче залепено върху палеца на лявата ръка.За Великден опитах с обикновен восък но нищо не стана-слива се с яйцето.

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 13 Май 2009, 22:40
от kalispera
Писа, ако прочетеш още веднъж внимателно моя пост ще видиш, че вече съм ти отговорила на въпросите - "Необходима ти е специална дървена "писалка", което всъщност е дървена дръжка, в единия край на която има има нещо като малка метална тръбичка, по тончо малък конус"; "За да потече обаче восъка, преди да рисуваш по яйцето, го затопляш на пламъка на запалена свещ. И тогава вече восъка се втечнява и следите, които оставя при рисуване стават черни."

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 13 Май 2009, 23:00
от e-trn
Сега да ви просветля малко ;)

Първо, спомням си като малък, че баба ми имаше и писалки самодейки. Взимате едно парче дърво (например дълго колкото химикал но два пъти по широко) и пробивате една дупка широка например 4-5 мм. Сега идва интересната част. Българинът е изобретателен! От капачка за буркан (не тея буркани с винтовете, а другите, на които капачките са по-меки) се изрязва кръгче. Изрязвате част от кръгчето и го завивате и слагате в подготвената вече дръжка.

После восъка мисля, че става от обикновена свещ, но не с много голям успех. Иначе се взима от свеща и с пръстите се овалва докато стане толкова тънко колкото е писеца. И това е. Писалка-самоделка!
:mrgreen:

Восъка става черен след като се нагрее и почне да "гори", не че е черен. Не знам де, не съм експерт. Просто си спомням какво е било, когато бях малък! :P

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 13 Май 2009, 23:14
от ghost
То мисля, че няма значение какъв е восъка. Зависи за какъв метод на рисуване на яйца говорим де. Този начин който са описали тука другите, за него няма значение какъв е восъка, защото целта там е нарисуваното с восъка да падне след като яйцето се потопи в вряща вода.

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 13 Май 2009, 23:39
от ghost
писа , ти имаш предвид явно за писаните яйца който се рисуват с черен и например зелен или друг восък. Принципа е същия, само че просто трябва да си намериш писалка и да не ги топиш във вряща вода. И също може да рисуваш така и върху оцветени яйца. Не знам от къде да намериш такъв "цветен" восък. На пак казвам, принципа на рисуване е същия. Просто ефекта е различен при двата вида техники. Успех ! :)

Re: писани яйца

МнениеПубликувано на: 14 Май 2009, 07:50
от писа
Велинградани много сте отзивчиви-благодаря. Наслаждавате ли се на красотата на пролетта в планината.
Две зими идваме във вашият регион в Семково на ски. Много е хубаво при вас. Ходите ли на пикници?