Страница 1 от 4

Измамници

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2009, 19:51
от intake
Здравейте, нека всеки тука да сподели ако е бил излъган от Измамници в града ни и да каже от какво да се пазим.

Аз ще споделя някой от най-популярните измами който "вървят" в града ни и някой други от който трябва да се пазим.

1. Телефонни измами - Измамата и проста сама по себе си и измамниците разчитат на добротата, страха и загрижеността на жертвите си. Измамата се състой от следното - Някой ви се обажда, обикновенно се представя за адвокат и ви съобщава , че ваш близък е направил инцидент и ако искате да му спестите неприятности или присъда трябва да дадете определена сума за да се потулят нещата. На жертвата се набляга на това, че трябва да се действа незабавно иначе ще осъдят/затворят близкия им човек. Обикновенно се прилага на възрастни хора, като сценарийте са различни.
2. Измами с кредити - Някай ви е свързал със човек който ви казва, че ще ви издейства кредит по бърз начин и с 100 процентова гаранция. Първоначално нещата се мотат, започват да ви искат пари за едно или друго и в крайна сметка оставате без кредит и губите парите който сте дали.
3. Фалшиви пари - Всеки знае за какво става въпрос. Измамниците от скоро практикуват една практика която се състой от следното - В късните часове по дискотеки, нощни заведения набелязват подходящата жертва и искат от нея да им развали едри пари и в повечето случай валута. Другия вариант са аптеки, денонощни магазини, алчни таксиметрови шофьори, бензиностанций.
4. Уличните търгаши - Предлагат от телофони до бижута та през карти за намаление на разни услуги в града ни - Всеки ги е срещал и знае за тях но факт е , че те печелят доста добре на гърба на наивниците и алчни хора. Моя съвет е - не взимайте нищо от такива хора дори и да ви предлагат нещо на полвин цена.
5. Куверти за ресторанти, билети за плажове и т.н. - Това го има от край време и се прави главно лятото като жертвите са винаги туристи. Предлагат се най-различни хартийки според който вие получавате някаква облага на полвин цена.
6. Куриери - Ситуацията е следната - Звани ви се на звънеца, отваряте и срущу вас стой обикновенно младеж с карта на дрехата с папка в ръка и всички принадлежности който ще ви накарат да повярвате че той е истински. Заявява ,че за вас има безплатна пратка която обаче има някаква такса за доставка като тя е обикновенно между 5-20 лв. Вие езненадани и любопитни какво има в пакета обикновенно плащате... но пъ-късно като отворите пратката оставате разочаровани. Тя се състой обикновенно от книга, дрънкулка и всякакви дребни работи не превишаващи като стойност 1 лв. Не се връзвайте на такива работи освен ако фирмата от което име ви се представя човека не ви е позната и и имате доверие. Поискайте да звъннете в централата и или поискайте допълнителни индетификационни документи.
7. Куриери 2 - Сцената се разиграва от подобаващо облечен и държащ се по присъщия за куриер начин който идва при вас почти винаги във офиси или централи на фирма заявявайки че има пратка за вашата фирма. След кратък разговор от ваша страна и отказ на пратката той/тя ви моли да използва телефона ви да звънне да централата на неговата фирма за да се уточнят за пратката и дали има грешка в адреса на получателя който сте вие. Ако му позволите да звънне той/тя набира импулсен телефон и се старае да говори максимално много. При тарифи от 2.40 с ДДС 10 минути разговор само от вашя офис му печелят чисти 20 лв.
8. Телефонни измами 2 - Докато горе описаната телефонна измама се прави основно като се звъни на стационарни телефони тази се отнася само до GSM абонатите. Състой се от следното - Човек ви спира на улицата и ви моли да проведе разговор по мобилния ви телефон поради някаква причина или да изпарти СМС. В първия случай естествено звъни на импулсен телефон и се преструва, че разговаря с някой. Във втория случай особенно с навлизането на по-модерните телефони, наглася телефона така, че всеки път когато пращате СМС се изпраща още един допълнтелно към някаква услуга която е с добавена стойност. Естествено телефоните на кайто звъни измамника са регистрирани от него и той печели на ваш гръб и съответно с нищо не е виновен. Виновен е само найвника който му позволи да изпалзва телефона му.
9. Бужитерски магазин - Прави се най-често от двама измамници - мъж и жена . Разиграва се следната ситуация. Добре облечена жена влиза в бижутерски магазин и избира да закупи нещо найстина скъпо. Когато започва да плаща в КЕШ ненадейно влиза неиният съучастник представяйки се като полицай и съобщава на магазинера, че това е известна измамничка която плаща със фалшиви пари. Дакато говори стандартните полицейски приказки, полицаят обяснява на магазинера, че бужуто което е щяла да закупи ще се прибере като доказателство. След това двамата излизат домолни от себе си. Съвета ми е ако попаднете в такава ситуация незабавно звъннете на съответните органи!

Има много други измами но просто не са за форума. Пазете се, мислете трезво и никога не бързайте подмамени от мисълта за изгодна сделка. И помнете - ефтиното винаги излиза скъпо ! :? :!:

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2009, 21:27
от kalispera
Тц-тц-тц
Леле, какви измами съществуват :shock:
Слава Богу, до сега не съм патила и благодаря на intake за полезната информация.
Дано повече хора да прочетат и да разкажат на познати, за да могат да се предпазят и те.

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2009, 21:49
от dora
В ежедневието си всеки ден ние сме мамени по някакъв начин....да вземем дори и най- дребното - удрянето в кантара, когато си купуваме зеленчуци и плодове от пазара...Некачествени стоки на разни пътуващи дистрибутори, залежали стоки , на които понякога не разчитаме срока за годност....и т.н и т.н.

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2009, 00:23
от kalispera
Дора е абсолютно права, но тук става въпрос за големите измами, които могат да те ощавят с много пари и на всичкото отгоре могат да ти разстроят нервната система. А пък това, че те цакат със стотинки на пазара, някак си можеш да го преглътнеш, ако разбира се не разчиташ на тези стотинки.

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 19:34
от rocafeller
Всеки си е виновен за това което се случва с него ! Докато има прости, необразовани, лакоми хора винаги ще има измамници. Аз до някъде ги оправдавам освен в случаите когато се опира до изнудване по някакъв начин или намесване на близки хора. Но като цяло нека мамят, то в тая държава друго не остава. Пък и "висшите" ни мамят всеки ден такаче ...

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 19:53
от kalispera
Абсолютно съм против изказването на rocafeller, просто нямам думи!!!
Значи понеже баба ти е на 80 и няколко години, да речем, и за времето си е била образована, работлива и никога алчна и непочтена; но с възрастта хората оглупяват, рефлексите им се забавят, умът им работи по-бавно. Та понеже е стара, нека да я мамят, така ли?? Ами ако измамят баба ти или дядо ти, просто щото са добри, наивни хора, които не са свикнали и няма и как да свикнат вече, да съществуват в тоя вълчи, днешен свят?

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 19:58
от rocafeller
Хахахахха ей, калиспера, я се успокой малко ! И аз съм против това да мамят стари хора ! Но съм ЗА да мамят найвници, алчни и селски тарикати ! Те го заслужават !

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 20:00
от rocafeller
А света , че си е вълчи така си е! Няма никаква справедливост а в нашата държава още повече.

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2009, 00:38
от kalispera
rocafeller написа:Хахахахха ей, калиспера, я се успокой малко ! И аз съм против това да мамят стари хора ! Но съм ЗА да мамят найвници, алчни и селски тарикати ! Те го заслужават !

Съжалявам, че го казвам, но това е много глупаво изказване :twisted:
Фактът, че някой е наивен, не означава, че друг има право да го мами, и да живее на гърба на неговото нещастие. А що се отнася до алчните, селски тарикати - ами нали именно те са тея дребни тарикатчета, които ги измислят тия дребни измами :evil: Те са хитреците, лукавите Андрешковци, тях трудно някой ги мами, щото не са балъци, не са наивници, те са обиграните.
Вълчи свят е да, наивни зайци и освирепели вълци - е това е :cry:

Re: Измамници

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2009, 11:00
от rocafeller
Не знам......... много се ядосваш нещо. Всеки си има мнение. А кажи ми без да мами и лъже човек може ли да направи нещо в България ?