Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот mirrea » 30 Яну 2010, 13:19

"Ще отворят ли отново волфрамовото находище “Грънчарица”?
Публикувано Tuesday, January 26 @ 09:15:17 EET от Темпо

На 11 януари 2010 г. новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик инж. Николай Лулов подписа решение, което пряко засяга бъдещето на волфрамовото находище “Грънчарица” край Велинград. Пловдивската фирма “Ресурс 1” АД е направила инвестиционно предложение за добив и преработка на волфрам, а мнението на РИОСВ е, че трябва да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Мотивите на екоинспекцията са, че осъществяването на инвестиционното предложение е вероятно да доведе до значително отрицателно въздействие върху природните местообитания и популации на видове в защитената зона “Родопи - Западни”; да окаже негативно и значително въздействие върху качеството на повърхностните и подземни води в района; да наруши хидравличния режим на подземните води; значително да промени ландшафта с изсичане на голямо количество бор, ела и смърч. Затова се иска бъдещият доклад по ОВОС за представи подробна информация за химичните вещества и препарати, които ще се употребяват и съхраняват и за въздействието им върху околната среда в нормален режим и при възникване на аварии. Според РИОСВ е необходимо да се вземат предвид становищата на заинтересованата общественост чрез по-широко обсъждане.
Предложението на “Ресурс 1” АД включва проектиране, строителство, разработване на подземен рудник за добив на руда, построяване на надземен рудничен комплекс, инсталация за първична преработка, съпътстваща инфраструктура. Общата концесионна площ на волфрамовото находище “Грънчарица Център” е 560.4 хектара: 363 ха открити площи за основните дейности, 18 ха за производствени площадки и обогатителна фабрика, 59 ха за отпадъкохранилища (депо за пиритен концентрат и хвостохранилище) и 121 ха за пътища, кариера за запълвачен материал, отводнителни канали, водоеми.
Наземните съоражения на рудника ще са с годишен капацитет 700 хил. тона руда. Предвижда се находището да се разработва на два етапа. То отстои на 18 км от Велинград и около него са пръснати множество села, като най-близките са Кръстава (3.5 км) и Грашево (4.5 км). Находището не попада в границите на националната екологична мрежа НАТУРА 2000, но е в близост до защитената зона “Родопи - Западни”. При осъществяване на дейността се предвижда отпадъчните води да бъдат зауствани в река Грънчарица, която се влива в река Чепинска. В р. Чепинска се опазват природни местообитания и популации на различни видове, предмет на опазване в защитената зона.
Освен екологията още доста теми са свързани с бъдещия минно-обогатителен комплекс: как ще повлияе на туризма в района, на натовареността на пътната инфраструктура, на нивото на безработицата. Затова наистина е необходимо проблемът да влезе в дневния ред на местната общественост и на везните да се поставят всички “за” и “против”.
Първоначалните позиции могат да бъдат изразени пред РИОСВ - Пазарджик до 1 февруари 2010 г. Общественото обсъждане ще бъде насрочено във Велинград след като бъде изготвен доклад по ОВОС, за което обикновено са нужни месеци.
Елена Баева


ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА
По данни на енциклопедичния справочник “Чепино” волфрамовото находище “Грънчарица” е открито през 1958 г. от геологична бригада с ръководител Димитър Кожухаров. Детайлно проучване започва през 1960 г. от инж. Янко Динчев, който през 1972 г. внася доклад с изчисление на запасите. В периода 1960-1990 г. проучванията продължават В. Василев и инж. Никола Мирчев, който изготвя окончателния доклад. През последните години схващанията за структурно-генетичния план на находището се променят. То се определя като съществена и значима рудна изява в Западните Родопи. По размери може да се причисли към големите волфрамови находища в света. Пречка за промишленото усвояване на рудите е сравнително ниското съдържание на WO3.
Още история: до 2005 г. находището е разработвано от “Геосервизинженеринг” - Асеновград. Поради липса на достатъчен ресурс държавата в лицето на МОСВ взима решение за закриване на мината. На 28 октомври 2005 г. комисия, определена със заповед на тогавашния кмет Стоян Дулев, извършва техническата ликвидация чрез бетониране на отворите и ограждане.
Междувременно през 2003 г. държавата дава разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в “Грънчарица”. Извършени са геолого-проучвателни работи по волфрамовото находище и е изготвен геоложки доклад. Пет години по-късно за находището е получено Удостоверение за търговско откритие № 0293/22.08.2008 г. През май 2009 г. Министерският съвет взема решение за отдаване находището на концесия за 35 години на “Ресурс 1” АД с очаквани инвестиции през първите 7 г. в размер на 71.6 милиона лева и опция Община Велинград да получава 30% от годишната концесионна такса.
По настояване на населението от близките села през 2004 г. са взети проби от настилката на пътя Кръстава - Грънчарски мост. Според протокол на РИОСВ от 10 март 2004 г. нормите на уран 238, радий 226, торий 232 и кадмий 404 са естествени за района и страната. Наличието на цезий 137 се дължи на трансграничен пренос след аварията в Чернобил през 1986 г., сочат експертите."
Как мислите съфорумци...? "За" и "Против" и защо?
Аватар
mirrea
 
Мнения: 1741
Регистриран на: 02 Авг 2009, 13:17

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот megalamer » 30 Яну 2010, 17:48

Според мен темата е прекалено сложна, за да има само "за" или само "против".
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот mirrea » 30 Яну 2010, 18:29

megalamer написа:Според мен темата е прекалено сложна, за да има само "за" или само "против".

Прав си, но със сигурност ще има хора, които ще са За, или Против, плюсове и минуси. Минустие горе-долу ги знаем плюсовете не са ми много ясни, като например какъв размер пари ще влизат в общината от това, колко работни места ще се отворят и от кого ще бъдат заети? Ако се назначат специалисти от други места, каква ни е ползата тогава?
Даже си мислех да пусна и гласуване...но мисля да изчакаме да видим докладите от проучванията на експертите.
Аз не знаех че има волфрам около Велинград, за уран знаех само...
Аватар
mirrea
 
Мнения: 1741
Регистриран на: 02 Авг 2009, 13:17

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот megalamer » 30 Яну 2010, 18:53

mirrea написа:
megalamer написа:Според мен темата е прекалено сложна, за да има само "за" или само "против".

Минустие горе-долу ги знаем плюсовете не са ми много ясни, като например какъв размер пари ще влизат в общината от това, колко работни места ще се отворят и от кого ще бъдат заети? Ако се назначат специалисти от други места, каква ни е ползата тогава?
...

Е те и специалистите от други места също са българи като мен и теб, също имат деца за хранене.. Пък даже и чужденци да са, пак са хора...
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот e-trn » 30 Яну 2010, 19:32

Ще видим ОВОС-а. Дано бъде с негативен отенък..

Що се отнася до фирма Ресурс 1, то тя е вероятно :think: на същите, които до преди 2005 са разработвали находището - Геосервизинженеринг. През друго Асеновградско дружество GEOPS Balkan Drilling Services и след пререгистрация в Пловдив и участието на още двама асеновградци се е родило дружеството Ресурс 1. На някой са му развалили хубавото 2005 и сега след няколко кмета отново напират.

Ако иска Общината да печели от това находище да се пробва сама.. По програми, със заеми, малко по-трудно, но ще е сравнително лесно за контрол сравнение с някаква фирма, основана преди две години, която официално(! както е записано в годишния им отчет) е специално създадена за да "превземе" W находището при Грънчарица...

Всеки да си прави изводи... Аз съм ПРОТИВ!
Bang!
Аватар
e-trn
 
Мнения: 825
Регистриран на: 03 Фев 2009, 17:08

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот mirrea » 30 Яну 2010, 20:28

megalamer написа:Е те и специалистите от други места също са българи като мен и теб, също имат деца за хранене.. Пък даже и чужденци да са, пак са хора...

Така е, но има риск за здравето на Велинградчани и за нашия район, и колкото добри да се окажат резултатите от тестовете, все някаква вреда ще има, така че ако не се назначат много хора от града и общината съм против.
Колкото до фирмата е-трн я е проучил вече и ми спести ровенето, съгласна съм с неговото мнение че е по-добре общината да експлоатира находището сама, но я да видим сега как са настроени общинарите...да работят за града, или да се нагушкат някои хора пък кое е по-добре много важно...
Аватар
mirrea
 
Мнения: 1741
Регистриран на: 02 Авг 2009, 13:17

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот megalamer » 30 Яну 2010, 20:36

mirrea написа:
megalamer написа:Е те и специалистите от други места също са българи като мен и теб, също имат деца за хранене.. Пък даже и чужденци да са, пак са хора...

Така е, но има риск за здравето на Велинградчани и за нашия район, и колкото добри да се окажат резултатите от тестовете, все някаква вреда ще има, ...

Рисковете вече са безброй и ни заобикалят отвсякъде, така че един повече или по-малко е без значение :-)
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот e-trn » 30 Яну 2010, 20:44

Малко офф топик...

Забелязвам аз, Мегаламер, че имаш едно особено мнение и отношение към тези неща. Не трябва да ядем здравословно, защото всичко било нездравословно така или иначе, едно в повече нямало да бъде от знаечние.

Това на мен ми изглежда като да кажеш "Дай да се самоубиваме, че така или иначе ще се мре".

Според мен не трябва да се оставяме, трябва да се борим! Кой както може, дали само с приказки или с действия... За сега сме само на приказки :-D

Може това да е моята млада непретапила глава, кой знае... Интересно ми е това ли е мъдростта, която хората придобиват на по-зряла възраст, едно малко пасивно отношение и разочарование от "света".
Bang!
Аватар
e-trn
 
Мнения: 825
Регистриран на: 03 Фев 2009, 17:08

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот megalamer » 30 Яну 2010, 21:12

e-trn написа:Малко офф топик...

Забелязвам аз, Мегаламер, че имаш едно особено мнение и отношение към тези неща. .....
Може това да е моята млада непретапила глава, кой знае... Интересно ми е това ли е мъдростта, която хората придобиват на по-зряла възраст, едно малко пасивно отношение и разочарование от "света".


Не всички, не всички - само реалистите :D
Аватар
megalamer
 
Мнения: 3761
Регистриран на: 26 Сеп 2009, 22:36
Местоположение: Велинград

Re: Волфрамовото находище “Грънчарица”?

Мнениеот outside all » 30 Яну 2010, 23:35

Цитат от цитата :wink: :
През май 2009 г. Министерският съвет взема решение за отдаване находището на концесия за 35 години на “Ресурс 1” АД с очаквани инвестиции през първите 7 г. в размер на 71.6 милиона лева и опция Община Велинград да получава 30% от годишната концесионна такса.
Какъв ОВОС,какви пет лева-нещата са решени вече...
outside all
 
Мнения: 130
Регистриран на: 21 Окт 2009, 21:24

Следваща

Назад към Всичко за града

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron