Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Баните във Велинград

Re: Баните във Велинград

Мнениеот megalamer » 09 Мар 2012, 20:07

mirrea написа:За банята в Чепино знам, че е с високо съдържание на радон, в пъти над допустимото! Казвала ми го е служителка, която лично е правила измерванията. Според нейните думи, банята трябва да бъде затворена, защото е опасна за здравето.

Тя и така се казва -Радонова баня...
Аватар
megalamer

Мнениеот mirrea » 09 Мар 2012, 20:18

megalamer написа:Тя и така се казва -Радонова баня...

Да, знам.
Аватар
mirrea

Мнениеот theclansman » 09 Мар 2012, 21:11

mirrea написа:За банята в Чепино знам, че е с високо съдържание на радон, в пъти над допустимото! Казвала ми го е служителка, която лично е правила измерванията. Според нейните думи, банята трябва да бъде затворена, защото е опасна за здравето.

Чак път толкоз много пъти над допустимото не е.... Даже, ако не се лъжа някъде имаше табелка, на която пишеше точно колко над нормата е, но мисля че беше някъде към 1,7 до към 2, най-много 3 пъти. Но, като цяло даже, (почти) целият град е с по-висока от нормалното радиация, заради урановата мина, пък и поради други фактори. Така, че който е кореняк Велинградчанин, няма от както да се страхува :-D ;-)
http://www.ironmaiden-bg.com
4.6.07 BG -2.8.08 GR -10.2.09 SR -14.8.10 HU -15.8.10 RO -16.6.14 BG -30.7.16 RO-24.4.2017 DE -20.7.2018 GR -22.7.2018 BG -10.8.2018 UK -11.8.2018 UK
We are the diamonds that choose to stay coal...
Аватар
theclansman

Мнениеот B-52 » 09 Мар 2012, 23:25

За Чепинската баня е собено важно е наличието на радон в лечебна концентрация, каквато е само в минералната вода Чепино (над 5 nCi/l ). Съгласно класификацията на Д. Кръстева, както и по други класификации, тази вода спада към тип газови минерални води и оказва особено благоприятно въздействие върху организма именно с газа радон. Тя е слабо радонова вода, понеже има ниско радоново съдържание - 10 nCi/l. За сравнение най-силно радоновата вода у нас е Соленото изворче в Наречен с наличие на радон 120 nCi/l с което се нарежда на пето място в света по този показател след Брамбах-Германия (826 nCi/l), Масутоми-Япония (519 nCi/l), Лако Амено-Италия (154 nCi/l), Гащайн-Австрия (122 nCi/l). България е богата на радоноби минерални води. Такива са още Момин проход, Стрелча, Хисар-Момина баня, Павел баня и др.
Изображение
Kто в армии служил, тот в церкви не смеётся.
Аватар
B-52

Мнениеот B-52 » 09 Мар 2012, 23:28

Радоновата минерална вода има словно и многообразно действие. Тя допринася за стимулиране функцията на клетките, подобряване на кръвооро-сяването и храненето на тъканите, повишаване на ензимните реакции и обмяната на веществата, благоприятства вазомоторните и нервно-вегетативните функции, намалява болката, оказва сънотворен ефект, засилва секрецията и моториката на стомаха, подобрява чернодробната функция, повишава имунобиологичните процеси, оказва противовъзпалителен ефект и мн. др.

То направо да си спиш в тази Чепинска баня!!!! :wasntme:
Изображение
Kто в армии служил, тот в церкви не смеётся.
Аватар
B-52

Мнениеот megalamer » 09 Мар 2012, 23:33

B-52 написа:....То направо да си спиш в тази Чепинска баня!!!! :wasntme:

Аз за това едно време като живеех в Чепино ходих всеки ден на баня, ама билетчето беше 0.16 лева /шестнадесет стотинки/
Аватар
megalamer

Мнениеот mirrea » 09 Мар 2012, 23:45

Само дето данните, които се пишат за тая баня не отговарят на истинските. Утре ще я питам и ще ви кажа точните показатели. Пък който иска да ходи там...
Аватар
mirrea

Мнениеот megalamer » 09 Мар 2012, 23:57

mirrea написа:Само дето данните, които се пишат за тая баня не отговарят на истинските. Утре ще я питам и ще ви кажа точните показатели. Пък който иска да ходи там...

Нека си ходят хората - аз съм нагледен пример че не е вредна - постоянно киснех в нея, пък още съм жив ;-) даже през годините не съм боледувал от нищо сериозно - значи може водата да ми се е отразила добре ;-)
Аватар
megalamer

Мнениеот theclansman » 10 Мар 2012, 11:29

mirrea написа:... Пък който иска да ходи там...

Хах, еми не съм от редовните посетители на банята (даже от няколко години не съм ходил), но си е супер. Не ми се е отразило по никакъв начин на организма. Имам приятели и познати, които редовно ходят, на тях също нищо не им се е отразило. Чат-пат ходя на гьолчетата зад банята (предполагам и в тях има повечко радон), и след това също се чувствам много добре - отпочинал, зареден. Особено яко е след като се нагрееш, да се хвърлиш в реката - практикува се и зиме и лете, и в дъжд и в сняг ;-)
http://www.ironmaiden-bg.com
4.6.07 BG -2.8.08 GR -10.2.09 SR -14.8.10 HU -15.8.10 RO -16.6.14 BG -30.7.16 RO-24.4.2017 DE -20.7.2018 GR -22.7.2018 BG -10.8.2018 UK -11.8.2018 UK
We are the diamonds that choose to stay coal...
Аватар
theclansman

Мнениеот mirrea » 10 Мар 2012, 12:37

Според експертното мнение на моята позната, последното замерване на показателите на радон в чепинската баня е правено през 1994г. и е било доста над нормите, в момента не си спомня точната цифра. По закон трябва периодично да се правят измервания на количеството на радона и то няколко пъти в деня и според показателите, лекарите да кажат до колко е опасно, или колко време ще е безопасно да се кисне в банята. Предвид затворените уранови мини в района, нормално е и количествата радон да са завишени. Другото, което е важно да се знае, че радонът е повече, когато е в близост до извора, а точно такъв е случая в банята, извора е много близо до нея.
Същото се отнася и до велинградската минерална вода. И тук не знаем какво пием, защото количествата на радон не са измервани.
И последно, на човека работещ на помпата се изплащат вредни :!:
Относно отговорите на съфорумците, че видиш ли на мен нищо ми няма ще кажа, че има много велинградчани, които ще кажат обратното. Факт е, че в града ни има много хора боледуващи от базедова болест, а радона в завишени норми е причинител на тази болест, както и на рак на белия дроб.
Апела ми е към държавните и общинските служители да си вършат работата, да спазват закона и да се правят нужните измервания!

Една интересна тема от форум за радона:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... art=1&vc=1

подбрани цитати:
Някой ако се опитва да ме лекува с радон, директно го пращам да се лекува на 4-ти км.

Не, не докторите, тъпаците изобщо са друга физика.
Те могат да реват колко са вредни АЕЦ-овете и същевременно да се киснат в радон.
Отдавна еднозначно е доказано, че това е ВРЕДНО!
Ми що не се наврат направо в някой реактор да се лекуват?
Радонът като тръгне от полоний има безкрайно "красива" верига на разпад, стигаща до олово (което перфектно се трупа в белите дробове и къде ли не по тялото), като особено красив е един от последните моменти: Талий през бета раззпад -> олово. Съпътстващата гама е "само" 2.6 мева. Едно от най-високоенергийните естествени разпадания май.
Чудничко просто - лековито до немай къде.

Ама нищо де - тъй се осъществява естествения подбор.

по въпроса за докторите - не забравяйте, че много онкологични заболявания се лекуват именно с радиация, понеже раковите клетки са по-чувствителни към радиацията от нормалните. друг е въпроса, че именно радиацията е сама по себе си канцерогенна.

Грешка! Грешка! Сбърках вратата! Сбърках жената!

Ох, баня, ох, кеф, Чепино-баня-голем кеф... Приятно чипкане : crazy :
Аватар
mirrea

ПредишнаСледваща

Назад към Туризъм