Според експертното мнение на моята позната, последното замерване на показателите на радон в чепинската баня е правено през 1994г. и е било доста над нормите, в момента не си спомня точната цифра. По закон трябва периодично да се правят измервания на количеството на радона и то няколко пъти в деня и според показателите, лекарите да кажат до колко е опасно, или колко време ще е безопасно да се кисне в банята. Предвид затворените уранови мини в района, нормално е и количествата радон да са завишени. Другото, което е важно да се знае, че радонът е повече, когато е в близост до извора, а точно такъв е случая в банята, извора е много близо до нея.
Същото се отнася и до велинградската минерална вода. И тук не знаем какво пием, защото количествата на радон не са измервани.
И последно, на човека работещ на помпата се изплащат вредни
Относно отговорите на съфорумците, че видиш ли на мен нищо ми няма ще кажа, че има много велинградчани, които ще кажат обратното. Факт е, че в града ни има много хора боледуващи от базедова болест, а радона в завишени норми е причинител на тази болест, както и на рак на белия дроб.
Апела ми е към държавните и общинските служители да си вършат работата, да спазват закона и да се правят нужните измервания!
Една интересна тема от форум за радона:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... art=1&vc=1подбрани цитати:
Някой ако се опитва да ме лекува с радон, директно го пращам да се лекува на 4-ти км.
Не, не докторите, тъпаците изобщо са друга физика.
Те могат да реват колко са вредни АЕЦ-овете и същевременно да се киснат в радон.
Отдавна еднозначно е доказано, че това е ВРЕДНО!
Ми що не се наврат направо в някой реактор да се лекуват?
Радонът като тръгне от полоний има безкрайно "красива" верига на разпад, стигаща до олово (което перфектно се трупа в белите дробове и къде ли не по тялото), като особено красив е един от последните моменти: Талий през бета раззпад -> олово. Съпътстващата гама е "само" 2.6 мева. Едно от най-високоенергийните естествени разпадания май.
Чудничко просто - лековито до немай къде.
Ама нищо де - тъй се осъществява естествения подбор.
по въпроса за докторите - не забравяйте, че много онкологични заболявания се лекуват именно с радиация, понеже раковите клетки са по-чувствителни към радиацията от нормалните. друг е въпроса, че именно радиацията е сама по себе си канцерогенна.
Грешка! Грешка! Сбърках вратата! Сбърках жената!
Ох, баня, ох, кеф, Чепино-баня-голем кеф... Приятно чипкане